Włosi chcą nad Wisłę
Pomysł na Comparello Bello narodził się siedem lat temu.
– Trzej koledzy, świeżo po studiach, zdecydowali zainwestować we wspólny biznes – opowiada Giuseppe Runza, współwłaściciel restauracji Comparello Bello.
Postanowili otworzyć restaurację, z bardzo bogatym menu. W karcie Comparello Bello znajdziemy bowiem włoskie pizze i pasty, ale też hamburgery, kanapki, dania mięsne, desery, sałatki, do tego napoje, drinki.
Teraz Polska
We Włoszech działają obecnie trzy restauracje marki. Teraz Comparello Bello wychodzi za granicę, zaczynając od Polski.
– Polska to rozwijający się rynek, dlatego zdecydowaliśmy, że właśnie tutaj rozpoczniemy naszą zagraniczną ekspansję – mówi Giuseppe Runza.
Marka poszukuje masterfranczyzobiorcy, który zajmie się otwieraniem restauracji nad Wisłą. Na początek konceptowi zależy na otwarciach w dużych miastach. Potrzebny jest lokal wielkości 150-200 m2. Kwota inwestycji to ok. 150 tys. euro, przy pomieszczeniach nie przystosowanych do potrzeb gastronomii. Jeśli znajdziemy lokal po gastronomii, inwestycja będzie mniejsza. Część wydatków można też sfinansować leasingiem. Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci. Miesięczna opłata franczyzowa to 4 proc. od obrotu przez pierwsze dwa lata trwania umowy i 5 proc. przez kolejne dwa lata.
Włoski sznyt
Franczyzodawcy zależy na tym, aby do polskich restauracji przenieść włoską atmosferę.
– Comparello Bello to w wolnym tłumaczeniu „fajny przyjaciel” – wyjaśnia Giuseppe Runza. – Chcemy, aby polscy goście poczuli w restauracjach urok włoskiej gościnności i posmakowali potraw przygotowanych z oryginalnych produktów i na podstawie oryginalnych receptur. Dlatego dużą wagę przykładamy do odpowiedniej obsługi.
Menedżer, szef obsługi i szef kuchni każdego lokalu odbędą szkolenie we Włoszech. Dla reszty personelu zostanie zorganizowane dodatkowe szkolenie już na miejscu w Polsce. Większość produktów, wykorzystywanych w kuchni, będzie sprowadzana bezpośrednio z Italii, m.in. mąka na pizzę, makaron, pomidory, mozarella, oliwa. Oczywiście franczyzobiorca otrzyma receptury wszystkich dań oraz zestaw sprzętów niezbędnych do wyposażenia kuchni – co ma pozwolić na otworzenie włoskich smaków.
– Naszą ofertę kierujemy do bardzo szerokiej grupy klientów – podkreśla Giuseppe Runza. – Od rodzin przez osoby na lunchach biznesowych, po gości, którzy uwielbiają życie nocne. Nasze restauracje są czynne od godz. 6 do 4.
WIZYTÓWKA COMPARELLO BELLO
Sieć włoskich restauracji.
- 3 restauracje we Włoszech
- kwota inwestycji 150 tys. euro
- wymagana powierzchnia lokalu 150-200 m2

ZOBACZ W KATALOGU










































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

W branży spożywczej dominują dziś duże sieci. Najbardziej znane marki znajdziecie na Targach Franczyza.
Ewelina Sawicka prowadzi dwie placówki partnerskie VeloBanku. W filmie opowiada, jak wygląda franczyza bankowa od środka i z jakiego wsparcia mogą korzystać partnerzy sieci.
– Nie ma lepszego miejsca na zaprezentowanie swojej oferty franczyzowej niż Targi Franczyza – mówi Tomasz Maj ze Speed Queen.
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali