Inwestujemy we franczyzę Oskroby
Piekarnie to jedna z branż, która w czasie pandemii dobrze sobie radzi. Nie dotknął ich lockdown, a pieczywo należy do kategorii produktów pierwszej potrzeby.
Zmiana nawyków
Zdaniem Krzysztofa Majewskiego, franczyzobiorcy sieci Oskroba, który prowadzi cztery punkty pod tym szyldem, piekarnie odczuły negatywne skutki pandemii tylko w początkowym jej okresie.
– Była ogólna panika konsumentów, a ponadto musieliśmy się zaopatrzyć w różnego rodzaju środki ochronne, które jeszcze wtedy były trudnodostępne i drogie – mówi Krzysztof Majewski.
Jednak później wszystko wróciło do normy. W efekcie w wynikach za 2020 r. nie widać skutków pandemii.
– Okres pandemii jest to czas w którym nasza sieć radzi sobie bardzo dobrze. W piekarniach osiedlowych i w mniejszych miejscowościach obserwujemy wzrosty sprzedaży. Pojawia się również dużo więcej zgłoszeń chętnych na rozpoczęcie współpracy. Pojawiło się również więcej wolnych lokali w ciekawych miejscach, co powoduje, że w roku 2020 udało nam się otworzyć 25 nowych piekarni. To jeden z najlepszych lat w historii działalności firmy Piekarnia Oskroba – mówi Karol Gwardys, menedżer do spraw sprzedaży w Oskrobie.
Ucierpiały jednak nieco piekarnie położone w centrach dużych miast. Tu zmieniło się bardzo dużo.
– Puste biura, uczelnie i urzędy powodują, że mamy mniejsze obroty. Na wsparcie dla franczyzobiorców prowadzących tam swoje sklepy, poświęcamy obecnie dużo sił, ale jest to dla nas niezmiernie ważne, aby utrzymać te placówki – mówi Karol Gwardys.
Zwraca też uwagę, że w czasie koronawirusa zmieniły się nawyki żywieniowe ludzi. Mocno spowolniło ich życie, przez zamknięte biura i szkoły.
– Praca i nauka zdalna spowodowały zmniejszenie sprzedaży przekąsek, kanapek, czy sałatek a był to bardzo prężnie rozwijający się dział w ostatnich latach w naszych piekarniach. Obecnie w zamian za to sprzedaje się dużo więcej chleba i bułek – mówi Karol Gwardys.
Ponadto klienci rzadziej wychodzą po zakupy, ale robią je większe.
– W ostatnim czasie rośnie też mocniej zainteresowanie produktami pakowanymi. Króluje przede wszystkim chleb tostowy, którego sprzedaż w ciągu ostatnich kilku miesięcy wzrosła kilkukrotnie – mówi Karol Gwardys.
Pieniądze na piekarnię
Krzysztof Majewski we współpracy z Oskrobą ceni sobie między innymi fakt, że działa ona bardzo sprawnie.
– Zawsze mamy pełną informację i wszystko dostarczone na czas. Pracę mocno nam ułatwia internetowy system zamówień – mówi Krzysztof Majewski.
Dużym plusem dla niego jest także fakt, że kiedy w okolicy franczyzodawca widzi szansę na otwarcie kolejnej piekarni, najpierw zwraca się z pytaniem o chęć rozszerzenia działalności przez dotychczasowych franczyzobiorców.
Ponadto inwestycja we współpracę nie jest wysoka. Wystarczy 30-50 tys. zł na dostosowanie lokalu, organizację sklepu i jednorazową opłatę franczyzową, wynoszącą 12 tys. zł
– Przy tym nie trzeba wyposażać sklepu na własną rękę. Wszystkie regały, półki, chłodnie i piec wypożyczamy od franczyzodawcy – mówi Krzysztof Majewski.
Franczyzobiorców nie obowiązują żadne miesięczne opłaty. Ich jedynym obowiązkiem jest kompleksowe zaopatrywanie się w Oskrobie.
Kandydat na franczyzobiorcę powinien prowadzić działalność gospodarczą i dysponować wynajętym albo własnym lokalem o powierzchni 40-50 m2. Przy tym powinna być możliwość podłączenia w lokalu prądu trójfazowego, siły 22 kW. Każda piekarnia działająca pod szyldem Oskroba wypieka pieczywo na miejscu.
WIZYTÓWKA SIECI OSKROBA
Ogólnopolska sieć piekarni.
- kwota inwestycji – 30-50 tys. zł
- opłata franczyzowa – 12 tys. zł
- liczba placówek franczyzowych – 210
Popularny brand / Sieć Oskroba liczy obecnie dwie własne placówki i 210 franczyzowych.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Franczyza z zapachem świeżego chleba
/13.11.2025
Rodzinna piekarnia Oskroba działa w Polsce już ponad 90 lat. Firma rozwija się poprzez franczyzę. Ile trzeba mieć pieniędzy, żeby móc otworzyć własną piekarnię pod marką Oskroba?
W co zainwestować, aby dobrze zarobić – to pytanie nurtuje wielu z nas. Na jakie zarobki mamy szansę we franczyzie?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
– Rosnące koszty, szczególnie energii, powodują, że prowadzenie piekarni nie jest łatwe. Jednak sprzedaż nam rośnie – mówi Karol Gwardys, menedżer ds. sprzedaży w Piekarni Oskroba.
Aż trudno uwierzyć, ile się działo na tegorocznej 20. edycji Targów Franczyza! Przeczytaj i obejrzyj zapis relacji na żywo z trzech dni targowych.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pizza z Wielkiej Brytanii wchodzi do Polski
/05.12.2025
The Real Pizza Company działa już w Wielkiej Brytanii i Indiach, a teraz chce wejść na polski rynek.
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Opodatkowanie bitcoina a zmiana rezydencji podatkowej – czy starania o drugi paszport mogą uchronić kryptowaluty przed zapłatą podatku? Takie działania podjął Roger Ver, mający w swoim portfelu ponad 130 tys. bitcoinów.
Karolina Chmiel w trzy miesiące otworzyła pięć placówek VeloBanku. Co ją skusiło w tej franczyzie?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów