Specjaliści od delivery / Stava specjalizuje się w dowożeniu posiłków z restauracji do klientów.
Piątek
18.03.2022
– W 2022 roku zaobserwujemy spadek wartości zamówień z dowozem, ale już w 2025 roku rynek pobije pandemiczny rekord i przebije pułap 10 mld zł – mówi Paweł Aksamit, prezes zarządu spółki Stava.
 

Rynek dowozów w 2020 roku poszybował mocno w górę. A jak było w 2021?

Rok 2020 był rekordowy dla rynku dowozów jedzenia. W pierwszym roku pandemii i okresie ścisłych lockdownów był wart 9,98 mld zł. Jak wynika z raportu przygotowanego przez naszą firmę, po boomie spowodowanym obostrzeniami dla normalnego funkcjonowania gastronomii, nastąpiła korekta rynku i spadek jego wartości do 8,79 mld zł, czyli o 12 proc. rok do roku.

12 proc. to sporo...

Poprzedni rok był drugim z kolei trudnym rokiem dla restauratorów, nie tylko ze względu na pandemię i lockdowny. Był to również rok wyzwań na rynku pracy oraz szalejącej inflacji, zwieńczony podwyżkami cen gazu i energii elektrycznej, które w niektórych przypadkach znokautowały próbujące się utrzymać na powierzchni restauracje. W stosunku do 2019 roku z rynku zniknęło ponad 10 tys. restauracji, a wiele z tych, które przetrwały sygnalizuje swoją trudną sytuację oraz problemy z płynnością finansową.

Chociaż sam rynek dowozów nieco zmalał względem rekordowego roku 2020, większość podmiotów na tym rynku znacząco w tym czasie zwiększyła skalę działania. Redukcja rynku nie wynika bowiem z odwrócenia trendów, tylko z otwarcia się gastronomii na przyjmowanie gości na miejscu po długich miesiącach ograniczeń w tym zakresie. Po trudnym okresie spodziewamy się nowego boomu, ponieważ Polacy bardzo doceniają wygodę, jaka wiążę się z dostawami posiłków.

A jaki będzie ten rok?

Wszystko wskazuje na to, że nie będzie łatwiejszy od poprzedniego. Inwazja Rosji na Ukrainę jest przede wszystkim tragedią dla naszych sąsiadów oraz dziesiątek tysięcy ukraińskich pracowników polskiej gastronomii, których rodziny pozostały za wschodnią granicą. Niesie ona jednak również skutki gospodarcze, które mogą dotknąć rynek gastronomiczny. Dalszy wzrost cen energii oraz ogólna inflacja może uszczuplać portfele konsumentów i jednocześnie podnosić koszty funkcjonowania gastronomii. Można spodziewać się także szczególnego wzrostu cen żywności, ze względu na to, że Ukraina i Rosja są jednymi z największych producentów zbóż na świecie.

Jak się to przełoży na sektor delivery w gastronomii?

Według prognoz ekspertów, w 2022 roku zaobserwujemy kolejny spadek wartości zamówień z dowozem. Ale jest też dobra wiadomość. Prognozy mówią, że już w 2025 roku rynek pobije pandemiczny rekord i przebije pułap 10 mld zł.

Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska

 

WIZYTÓWKA MARKI STAVA

Firma z sektora delivery, działająca przede wszystkim w gastronomii.

  • ok. 50 oddziałów
  • miasta powyżej 40 tys. mieszkańców
  • kwota inwestycji od 10 tys. zł

Paweł Aksamit, prezes zarządu spółki Stava / "Chociaż sam rynek dowozów nieco zmalał względem rekordowego roku 2020, większość podmiotów na tym rynku znacząco w tym czasie zwiększyła skalę działania".