KOKU Sushi z przemyślaną strategią
Wbrew obiegowej opinii nie wszystkie restauracje narzekają na obroty.
– Mijający rok był dla naszej sieci rekordowy pod względem sprzedaży – informuje Urszula Olechno, CEO KOKU Sushi. – Z jednej strony to wynik całkowitego odblokowania gastronomii po pandemii, z drugiej otwarcia przez nas kolejnych restauracji oraz wdrożenia nowego menu, dokładnie przeanalizowanego pod względem food costów. Najbliższe miesiące z pewnością upłyną pod znakiem wzrostów cen mediów i towarów, co będzie skutkowało tym, że przetrwają najsilniejsze podmioty. Duże franczyzy, takie jak KOKU Sushi bronią się, tworząc grupy zakupowe. Działamy na sporej skali, więc negocjujemy atrakcyjne ceny ze współpracującymi z nami dostawcami. Dzięki temu jesteśmy w stanie w znaczący sposób zniwelować różnicę w kosztach, jaką powoduje inflacja.
Kompleksowa strategia
Marka podeszła kompleksowo do problemu rosnących cen, tak, aby skorzystali na tym wszyscy franczyzobiorcy.
– Na początku poddaliśmy analizie wszystkie aspekty działalności sieci – od umów z dostawcami, przez organizację pracy poszczególnych lokali, po food costy. W ten sposób rozpoznaliśmy obszary, w których możemy szukać oszczędności, bez uszczerbku na jakości serwowanych potraw oraz bez radykalnego podnoszenia cen dla klientów końcowych – wyjaśnia Urszula Olechno.
Sieć zawarła nowe, korzystne umowy z kontrahentami, którzy zapewnili ciągłość dostaw dla wszystkich restauracji.
– Jako duża sieć mamy możliwość negocjacji lepszych warunków, na czym korzystają poszczególni franczyzobiorcy. Wypracowaliśmy też rozwiązania związane z opłacalnością pracy kucharzy, kelnerów i dostawców, i dostosowaliśmy grafiki do natężenia ruchu w danych godzinach. Rekomendujemy ponadto zakup nowoczesnych urządzeń, które usprawniają pracę kuchni i w dłuższej perspektywie przynoszą znaczne oszczędności dla właścicieli – wylicza Urszula Olechno.
Kolejną sprawą były wspomniane food costy. Na początku września ub. r. w KOKO Sushi zadebiutowała nowa karta, uwzględniająca składniki, których rynek cechuje się dużą stabilnością.
– Postawiliśmy na nowe gatunki ryb oraz dania mięsne, charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej. Dzięki temu nasi goście nie odczuli wzrostu cen potraw, a karta stała się bardziej uniwersalna i przyciąga nowych konsumentów – wyjaśnia Urszula Olechno.
CEO KOKU Sushi podkreśla, że kuchnia sushi nie jest energochłonna, więc podwyżki w tym zakresie nie są tak mocno odczuwalne. Sushi opiera się na surowych, świeżych składnikach lub poddanych minimalnej obróbce termicznej. Nie ma mowy o długim gotowaniu, smażeniu czy pieczeniu. Dzięki temu siłą rzeczy rachunki właścicieli są niższe w porównaniu do innych restauracji.
Oferta franczyzowa
W ramach marki KOKU Sushi działa 48 lokali w całej Polsce. W 2022 roku sieć powiększyła się o osiem nowych punktów.
– Obecnie mamy cztery lokale w trakcie remontów i kolejne zapytania o współpracę. To pokazuje, że w dobie zbliżającego się kryzysu ludzie nie chcą trzymać pieniędzy w bankach, a starają się je inwestować w sprawdzone rozwiązania – dodaje Urszula Olechno. – Dlatego pracujemy teraz nad nowymi formatami i kolejnymi strategiami marketingowymi na trudne czasy.
Marka oferuje trzy modele współpracy, które uzupełniają się wzajemnie. To standardowa restauracja KOKU Sushi, restauracja premium – czyli o podwyższonym standardzie oraz point – działający wyłącznie w sektorze delivery. W przypadku standardowej restauracji inwestycja wynosi ok. 120 tys. zł, plus koszty remontu. Miesięczna opłata franczyzowa to 2,5 tys. zł. Otwierając restaurację premium trzeba się liczyć z inwestycją rzędu 300 tys. zł (plus koszty remontu). Opłata franczyzowa to 3 tys. zł. Najtańszy w inwestycji jest point – ok. 40 tys. zł plus remont. Miesięczna opłata franczyzowa to 2 tys. zł.
KOKU Sushi można otwierać w miastach liczących już od kilkunastu tysięcy mieszkańców.
– Partnerzy są objęci wsparciem na każdym etapie otwierania restauracji. Oferujemy pomoc w poszukiwaniu lokalizacji, projekt, wytyczne co do wyposażenia. Dodatkowo każdy przechodzi szkolenie z zarządzania lokalem, współpracy we franczyzie i realizacji działań marketingowych. Kucharze i obsługa kelnerska także są objęci miesięcznym szkoleniem. Franczyzobiorcy mają do dyspozycji szczegółowy podręcznik operacyjny, instrukcje BHP – wylicza Urszula Olechno. – Dodatkowo wszystkie restauracje sieci tworzą wspólny koszyk zakupowy i korzystają ze sprawdzonych dostawców. Mamy także jeden system sprzedaży i szereg rozwiązań IT. Gwarantujemy ponadto udział w działaniach marketingowych i akcjach promocyjnych. Biznes z KOKU Sushi jest stabilny, co potwierdza fakt, że podczas pandemii nie zamknął się żaden lokal. Opracowany przez nas model pozwala franczyzobiorcom na szybki rozwój, dlatego wielu z nich decyduje się na otwieranie kolejnych restauracji pod naszym szyldem.
WIZYTÓWKA KOKU SUSHI
Sieć restauracji sushi.
- 48 lokali
- 3 modele współpracy
- koszt inwestycji zależny od wybranego modelu
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Popeyes pojawi się w Poznaniu, KOKU Sushi chwali się pierwszym półroczem, a Salad Story odświeża menu. Przegląd tygodnia 13-20 lipca.
W co zainwestować, aby dobrze zarobić – to pytanie nurtuje wielu z nas. Na jakie zarobki mamy szansę we franczyzie?
Moda na sushi wśród Polaków nie przemija. Jak otworzyć własny sushi-bar we franczyzie?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w styczniowym wydaniu magazynu.
W co zainwestować, aby mieć szansę na dobre zyski? Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w najnowszym wydaniu "Własny Biznes FRANCHISING" oraz na Targach Franczyza, które odbędą się 20-22 października w PKiN w Warszawie.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Hipnoza w biznesie? W czym może pomóc? I czy to naprawdę działa? Anna Godlewska, hipnoterapeutka, coach i trener efektywnych zespołów zapewnia, że tak.
POPULARNE NA FORUM
W~H~A~T~S~A~P~P(+49 15 73 35 91 139) CUMPARA FALS $ $ EURO + $ $ EURO EURO FALS DE VÂNZARE
W~H~A~T~S~A~P~P(+49 15 73 35 91 139) CUMPARA FALS $ $ EURO + $ $ EURO EURO FALS DE VÂNZARE Cumpărați Euro contrafăcut, Euro fals de Vânzare, bancnote euro contrafăcute,...
W~H ~ A~T~S~A ~ P~P (+49 15 73 35 91 139) KUP FAŁSZYWE $ $ € € EURO + $ $ $ € FAŁSZYWE EURO NA SPRZEDAŻ
W~H ~ A~T~S~A ~ P~P (+49 15 73 35 91 139) KUP FAŁSZYWE $ $ € € EURO + $ $ $ € FAŁSZYWE EURO NA SPRZEDAŻ Kup fałszywe Euro, fałszywe Euro Na sprzedaż, fałszywe...
A~H ~ A~T~S~A ~ P ~ P (+49 15 73 35 91 139) Acquista FALSO FAKE € € EURO + FAKE € € FALSO EURO IN VENDITA
A~H ~ A~T~S~A ~ P ~ P (+49 15 73 35 91 139) Acquista FALSO FAKE € € EURO + FAKE € € FALSO EURO IN VENDITA Acquista Euro contraffatti, Euro falsi in vendita, Banconote...
W ~ H ~ A ~ T ~ S ~ A ~ P ~ P (+49 15 73 35 91 139) COMPRAR FALSO $$ €€ EURO $$ €€ FALSO EURO PARA VENDA
W ~ H ~ A ~ T ~ S ~ A ~ P ~ P (+49 15 73 35 91 139) COMPRAR FALSO $$ €€ EURO $$ €€ FALSO EURO PARA VENDA Comprar Euro falsificado, Euro Falso Para Venda, notas de Euro...
W ~ H ~ A ~ T ~ S ~ A ~ P ~ P (+49 15 73 35 91 139) COMPRE EUROS FALSOS + € € + EUROS FALSOS EURO € € EN VENTA
W ~ H ~ A ~ T ~ S ~ A ~ P ~ P (+49 15 73 35 91 139) COMPRE EUROS FALSOS + € € + EUROS FALSOS EURO € € EN VENTA Compre Euros Falsificados, Euros Falsos a la Venta,...
W~H ~ A~T~S~A~P ~ P (+49 15 73 35 91 139) ACHETER FAUX $ $ € € EURO + FAKE € € FAUX EURO À VENDRE
W~H ~ A~T~S~A~P ~ P (+49 15 73 35 91 139) ACHETER FAUX $ $ € € EURO + FAKE € € FAUX EURO À VENDRE Acheter de Faux Euros, Faux Euros à Vendre, Faux Billets en Euros,...
W~H~A~T~S~A~P~P (+49 15 73 35 91 139 ) KAUFEN SIE GEFÄLSCHTE $$ €€ EURO + $$ €€ GEFÄLSCHTE EURO ZUM VERKAUF
W~H~A~T~S~A~P~P (+49 15 73 35 91 139 ) KAUFEN SIE GEFÄLSCHTE $$ €€ EURO + $$ €€ GEFÄLSCHTE EURO ZUM VERKAUF Gefälschter Euro kaufen, Gefälschter Euro zum Verkauf,...
W~H~A~T~S~A~P~P (+49 15 73 35 91 139) BUY FAKE $$ €€ EURO + $$ €€ FAKE EURO FOR SALE
W~H~A~T~S~A~P~P (+49 15 73 35 91 139) BUY FAKE $$ €€ EURO + $$ €€ FAKE EURO FOR SALE Buy Counterfeit Euro, Fake Euro for Sale, Counterfeit Euro Notes, Counterfeit Euro...