Dobry zarobek / Partnerzy Piekarni Oskroba mogą liczyć minimalnie na dobrą pensję menedżerską. Najlepsi w sieci na jednym lokalu potrafią zarobić do kilkudziesięciu tysięcy złotych miesięcznie
Sobota
25.03.2023
– Rosnące koszty, szczególnie energii, powodują, że prowadzenie piekarni nie jest łatwe. Jednak sprzedaż nam rośnie – mówi Karol Gwardys, menedżer ds. sprzedaży w Piekarni Oskroba.
 

Jak dzisiaj wyglądają warunki prowadzenia biznesu w piekarniach?

Prowadzenie biznesu w obecnym czasie nie jest łatwe, ze względu na rosnące koszty. Wysokie ceny energii i surowców zaburzają stabilność, zarówno w naszej firmie jak i w małych biznesach, które prowadzą nasi franczyzobiorcy. Słyszymy nieraz z ich ust, że w trudnej i niepewnej sytuacji dużo bezpieczniej prowadzi się biznes, mając za sobą tak dużego kontrahenta, jak Piekarnia Oskroba. Robimy wszystko, żeby oferta naszych produktów była wciąż atrakcyjna dla klienta końcowego, który przy wysokiej inflacji w szczególności zwraca uwagę na cenę. Wspieramy również naszych franczyzobiorców przy wyborze strategii zakupu energii, tak, aby uzyskać najlepszą ofertę. W trudnych przypadkach wsparcie kierowaliśmy indywidualnie pod każdy punkt zgodnie z zapotrzebowaniem. W szczególności miało to miejsce przy bardzo wysokich cenach energii. Obecnie sytuacja na rynku energetycznym wciąż nie jest łatwa, ale przynajmniej stabilna.

Jak radzą sobie Piekarnie Oskroba w tych trudnych czasach?

Plusem piekarni jest to, że pieczywo jest produktem pierwszej potrzeby i zawsze się sprzedaje. Nasze piekarnie doskonale radziły sobie w czasach COVID-19 i obecnie nie brakuje nam klientów. Wzrost sprzedaży nie jest w stanie jednak pokryć wszystkich kosztów, i nie udaje się utrzymać marży na nie zmienionym poziomie.

Dzisiaj skupiamy się głównie na dopasowaniu oferty pod oczekiwania klienta, który w czasie wysokiej inflacji zwraca uwagę na cenę. Mamy wdrożony harmonogram promocji, klienci bardzo chętnie korzystają z naszych rabatów. Natomiast nasi franczyzobiorcy borykają się z brakiem wykwalifikowanego personelu do swoich sklepów piekarniczych. W związku z tym organizujemy darmowe szkolenia online dla każdego sklepu i wspieramy partnerów we wdrożeniu nowych pracowników.

Czy to dobry czas na otwieranie franczyzy w branży piekarniczej?

Nie ma złego momentu, aby zmienić coś w życiu i spełniać marzenie o własnej działalności. Ponadto w obecnym czasie dużo łatwiej znaleźć dobry lokal pod swoją działalność oraz negocjować cenę najmu właścicielem.

Jak otworzyć biznes pod szyldem państwa firmy?

Aby rozpocząć z nami współpracę, przede wszystkim trzeba być zdecydowanym na poświęceniu się wyłącznie pracy i prowadzeniu naszego punktu. Jednorazowa opłata licencyjna wynosi 12 tys. zł netto. Poza tym franczyzobiorców nie obowiązują żadne miesięczne opłaty. Płacą tylko za towar. Niezbędny jest także lokal o powierzchni min. 40 m2, oraz jego aranżacja, która mieści się zwykle w kwocie pomiędzy 50 tys. a 70 tys. zł. Partnerzy mogą liczyć minimalnie na dobrą pensję menedżerską. Najlepsi w sieci na jednym lokalu potrafią zarobić do kilkudziesięciu tysięcy zł miesięcznie


Jakie macie plany na ten rok?

Przede wszystkim chcemy wdrożyć opracowany w 2022 roku nowy wystrój naszych piekarni. Duży nacisk kładziemy również na ciągłe rozwijanie systemu franczyzowego oraz dbanie o jakość oferty i dopasowanie produktów do potrzeb klienta.

W jakich lokalizacjach szukacie franczyzobiorców?

Jesteśmy otwarci na takie lokalizacje, jak Warszawa i podwarszawskie miejscowości, poszukujemy również franczyzobiorców we wschodniej części Polski tj: Białystok, Łuków, Radzyń Podlaski, Międzyrzecz Podlaski, Ostrów Mazowiecka. Obecnie mamy 245 sklepów franczyzowych i pięć placówek własnych. W 2022 roku otworzyliśmy 24 nowe sklepy. W tym roku chcemy otworzyć około 25 nowych piekarni.

 

WIZYTÓWKA PIEKARNI OSKROBA

Sieć sklepów z pieczywem.

  • 245 placówek franczyzowych i 5 własnych
  • opłata wstępna: 12 tys. zł
  • inwestycja: 50-70 tys. 

Karol Gwardys, menedżer ds. sprzedaży w Piekarni Oskroba / "Wysokie ceny energii i surowców, zaburzają stabilność, zarówno w naszej firmie jak i w małych biznesach, które prowadzą nasi franczyzobiorcy".

POPULARNE NA FORUM

Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...

2 wypowiedzi
ostatnia 30.07.2024
Carrefour Express - supermarket na licencji

Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...

20 wypowiedzi
ostatnia 22.07.2024
sklepy spożywcze

Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...

7 wypowiedzi
ostatnia 25.03.2024
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami

Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna

1 wypowiedzi
ostatnia 24.03.2024
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...

2 wypowiedzi
ostatnia 30.09.2023
Nagrodzeni franczyzobiorcy

Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....

1 wypowiedzi
ostatnia 03.02.2023
sklepy spożywcze

Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.

7 wypowiedzi
ostatnia 29.03.2022
Jubileuszowy sklep

Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów

1 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022