Franczyza z Cukiernią Sowa
Rok 2024 był dla Cukierni Sowa czasem dynamicznego rozwoju i umacniania pozycji na rynku. Sieć zakończyła rok z liczbą 170 lokali w Polsce, z czego 123 działają na zasadzie franczyzy, a 47 to lokale własne. Dodatkowo jeden punkt franczyzowy mieści się w Londynie.
– Rok 2024 był trudny dla branży gastronomicznej z powodu rosnących kosztów energii, surowców oraz wynagrodzeń, co wpłynęło na rentowność działalności. Wiele mniejszych przedsiębiorstw w branży piekarniczo-cukierniczej zmagało się z trudnościami, co w niektórych przypadkach prowadziło do zamknięcia biznesów – ocenia Alicja Zarada, menedżer ds. rozwoju sieci Cukierni Sowa. – Cukiernia Sowa, jako większy gracz, poradziła sobie z tymi wyzwaniami, choć odczuwaliśmy negatywne skutki inflacji i wysokich kosztów. Firma jednak dostosowała się do nowych warunków, inwestując w modernizację lokali oraz poszerzając ofertę, co przyciągnęło klientów i nowego konsumenta cukierni.
Mądry rozwój
W 2024 roku marka Cukiernia Sowa otworzyła osiem nowych punktów, m.in. w Lesznie, Gdańsku czy w Krakowie.
– W Krakowie powstałe lokale Cukierni Sowa w centrach handlowych Bonarka i M1 były pierwszym krokiem do rozwoju marki w Małopolsce – podkreśla Alicja Zarada. – Oprócz tego przeprowadziliśmy kilka remodelingów, co miało na celu poprawę standardów wizualnych i funkcjonalnych, w tym także np. znaczące zwiększenie powierzchni punktu w centrum handlowym Auchan Fordon w Bydgoszczy.
Rozwój sieci postępuje zarówno w modelu franczyzowym, jak i punktów własnych. Jest częścią długoterminowej strategii „Rośniemy Mądrze”, zakładającej osiągnięcie liczby minimum 180 lokali do końca 2026 roku.
– Nasza strategia na 2025 rok skupia się na zrównoważonym rozwoju poprzez otwieranie nowych punktów, modernizację istniejących lokali oraz wspieranie franczyzobiorców – dodaje Alicja Zarada.
Na pewno marka będzie kontynuować ekspansję w województwie małopolskim i w nowych regionach, jak opolskie czy podkarpackie.
Generalnie Cukiernia Sowa celuje w miasta powyżej 50 tys. mieszkańców, choć nie wyklucza mniejszych miejscowości, jeśli lokalizacja spełnia odpowiednie kryteria. A lokale są otwierane zarówno w galeriach i parkach handlowych, jak i przy głównych ulicach w większych miastach.
Zaangażowanie w biznes
Cukiernia Sowa poszukuje zaangażowanych partnerów, którzy będą aktywnie uczestniczyć w prowadzeniu lokali i rozwoju marki.
– Dopuszczamy możliwość ograniczonego zaangażowania, jeśli zatrudniony zostanie odpowiedni menedżer. Preferujemy jednak partnerów, którzy osobiście nadzorują działalność i są w stanie reagować na potrzeby lokalnego rynku. Działanie w modelu pasywnym jest mniej zalecane, ponieważ biznes wymaga uwagi i zaangażowania, zwłaszcza na etapie rozwoju – informuje Alicja Zarada.
Doświadczenie w branży jest mile widziane, ale nie jest wymogiem, ponieważ firma oferuje kompleksowe szkolenia w zakresie zarządzania oraz obsługi. Firma szuka partnerów, którzy w dłuższej perspektywie będą prowadzić więcej niż jeden lokal. Franczyzobiorcy mają możliwość zarówno otwierania nowych lokali od podstaw, jak i przejmowania już działających punktów.
– W 2023 roku jedna z nowych franczyzobiorczyń przejęła trzy istniejące lokale w województwie pomorskim, co pokazuje, że możliwe są różne modele współpracy – dodaje Alicja Zarada.
Jak informuje centrala, koszt inwestycji w otwarcie nowego lokalu jest uzależniony od wielu czynników. Przede wszystkim obejmuje wyposażenie gastronomiczne, takie jak odpowiedniej klasy witryny cukiernicze, chłodnie czy ekspresy do kawy. Dodatkowo franczyzobiorca musi zapewnić odpowiedni transport produktów, co wymaga zakupu lub wynajmu chłodni.
– Oferujemy wsparcie w procesie inwestycyjnym, co pozwala na bardziej płynne rozpoczęcie działalności – zapewnia Alicja Zarada.
Franczyzobiorcy Cukierni Sowa mogą liczyć na szkolenia w zakresie zarządzania, sprzedaży i obsługi klienta. Firma oferuje także pomoc w negocjacjach lokalowych oraz doradztwo w zakresie wyposażenia placówek. Centrala monitoruje funkcjonowanie lokali i pomaga rozwiązywać bieżące problemy. Ważnym elementem wsparcia jest także program finansowania remodelingu oraz modernizacji lokali.
WIZYTÓWKA CUKIERNI SOWA
Marka cukiernicza, założona w 1946 roku w Bydgoszczy. Jest przedsiębiorstwem rodzinnym.
- 123 lokale franczyzowe
- 47 lokali własnych
- miasta powyżej 50 tys. mieszkańców
Odpowiednie rynki / Generalnie Cukiernia Sowa celuje w miasta powyżej 50 tys. mieszkańców, choć nie wyklucza mniejszych miejscowości. ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali