Ile można osiągnąć przez 10 lat we franczyzie?
Od stycznia 2023 roku firma uruchomiła 252 punkty mobilne, co stanowi 15 proc. wszystkich otwarć na rynku street-food od początku bieżącego roku.
Według danych analitycznych firmy Dun & Bradstreet Poland od stycznia 2023 roku pojawiło się ok. 1,7 tys. punktów gastronomicznych. Najwięcej w branży restauracyjnej, bo 1 tys. podmiotów, natomiast najszybsze procentowe tempo wzrostu notują punkty mobilne, których przybyło ok. 400.
W 2022 roku tylko Sweet Gallery uruchomiła łącznie 350 punktów mobilnych we wszystkich konceptach. Natomiast ostatni rok był dla brandu Bafra Kebab czasem spektakularnego wzrostu. W styczniu 2022 roku liczył 100 punktów a obecnie liczy 360 punktów. Tylko w lipcu i sierpniu 2023 roku Sweet Gallery podpisała 144 umowy franczyzowe.
– Mobilne koncepty gastronomiczne odpowiadają na obecne wyzwania związane z inflacją i nowymi zwyczajami konsumenckimi. Obecnie wyjścia do restauracji są rzadsze i bardziej celebrowane. Natomiast u nas można zjeść taniej, szybciej i równie smacznie jak w restauracji. I tego klienci oczekują – mówi Katarzyna Krzemińska-Malon, marketing & PR menedżer Sweet Gallery, do której należy marka Lodolandia & Kołacz na Okrągło, SiGelato i Bafra Kebab.
Różne biznesy, jeden franczyzodawca
W tej chwili firma liczy 800 punktów mobilnych, które działają pod marką Lodolandia & Kołacz na Okrągło (lody świderki, gofry, granite, bubbe tea, kołacze, churrosy i kawa), SiGelato (lody rzemieślnicze) i Bafra Kebab. Firma wciąż szuka nowych lokalizacji. Interesują ją miejscowości już od 5 tys. mieszkańców. Jeszcze do końca tego roku Sweet Gallery zamierza uruchomić 100 punktów.
Zdaniem Krzysztofa Olesiaka, członka zarządu Sweet Gallery, punkty mobilne stwarzają możliwość relokacji, jeśli dana lokalizacja nie spełni oczekiwań, w przeciwieństwie do stacjonarnych restauracji. – Rozwój punktów mobilnych jest po prostu bezpieczniejszy, a inwestycja w pojedynczy punkt dużo niższa – przyznaje Krzysztof Olesiak.
Otwieramy kebab znanej marki
Wystarczy 15 tys. zł wkładu własnego, aby otworzyć biznes pod marką Bafra Kebab. Proste zasady biznesu zostały opracowane z myślą o osobach, które chciałyby się szybko przebranżowić. Sweet Gallery przekazuje franczyzobiorcy przyczepę z pełnym wyposażeniem, od razu gotową do pracy. Wcześniej jednak przechodzi intensywne pięciodniowe szkolenie, podczas którego otrzymuje pełną wiedzę na temat prowadzenia biznesu. Dzięki temu nie muszą posiadać doświadczenia w gastronomii.
Sweet Gallery rozwija się także za granicą pod marką Ice and Roll i Cake and Roll. Punkty działają w Rumunii, na Słowacji i Niemczech, których jest obecnie kilkadziesiąt.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Zainspiruj się sukcesami i poznaj sprawdzone pomysły na biznes! Grudniowy numer „Własny Biznes FRANCHISING” pełen praktycznych porad i historii przedsiębiorców już w sprzedaży!
To, że poszedłeś pracować na etat, nie oznacza, że całe życie tak musi być. Kup listopadowy numer "Własny Biznes FRANCHISING", odważ się i zmień swoje życie zawodowe.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
Październikowy numer "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży. Znajdziesz w nim gratisowy bilet wstępu na Targi Franczyza!
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...