Sylwester Cacek zaczynał od sklepu z zabawkami, później m.in. zbudował Dominet Bank, a 15 lat temu kupił Sfinksa. Zmienił wówczas radykalnie branżę, w której działał, ale – jak sam mówi – lubi wyzwania. I choć niektórzy wróżyli Sfinksowi rychły upadek, to przetrwał różne perturbacje, w tym pandemię, która pogrzebała wiele lokali gastronomicznych.
Jak otworzyć franczyzę w gastronomii?
Gastronomia to niełatwa branża, która łączy w sobie handel i usługi. Do tego otwarcie restauracji to spora inwestycja. Dzięki franczyzie może być ona jednak mniejsza. Restauracje Sphinx to rozpoznawalna polska marka, która przez wiele lat wypracowywała sobie know how i procedury działania. Od lat rozwija się też poprzez franczyzę.
O tym, jak prowadzić restaurację, aby i goście byli zadowoleni i przedsiębiorca czerpał z tego zyski, Sylwester Cacek opowiedział Arkadiuszowi Słodkowskiemu.
Z rozmowy dowiecie się m.in.:
- Czy w biznesie jest się samotnym?
- Czy prezesa można przekonać do swoich racji?
- Co powinien zawierać statut spółki?
- Jaka energia napędza Sylwestra Cacka?
- Czy gastronomia jest trudniejsza niż bankowość?
- Czy prezes Sfinksa układa menu?
- Ile kosztuje franczyza Sphinxa?
- O czym marzy Sylwester Cacek?
W programie "Firma" nie tylko obejrzycie rozmowy ze znanymi przedsiębiorcami, którzy opowiadają o swojej drodze do sukcesu, ale też poznacie różne pomysły na biznes. Aby nie przegapić kolejnych odcinków, najlepiej zasubskrybować nasz kanał Franchising-PL.
ZOBACZ W KATALOGU


















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Jak otworzyć i z sukcesem poprowadzić warsztat samochodowy opowiada Wojciech Kosiński, właściciel warsztatu Mechanicy Magicy.
Sieć Go Herbs wchodzi we franczyzę. Czy trend na zdrowe odżywianie i naturalną suplementację to dobry pomysł na biznes?
Sieć Bricomarché świętuje 25 lat obecności w Polsce i zapowiada przyspieszenie rozwoju. Do 2030 roku planuje podwojenie obrotów, zdobycie 20 proc. udziału w rynku i rozbudowę sieci do 400 sklepów.
Synevo szuka franczyzobiorców, którzy chcą otworzyć własny punkt pobrań pod znaną marką.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali