Franczyza z Lviv Croissants w Polsce

Doświadczony franczyzodawca / Lviv Croissants to marka z 10-letnim doświadczeniem.
Piątek
23.05.2025
Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
 

Yurii Hulkevych markę Lviv Croissants znał bardzo dobrze – w Kijowie od lat prowadził (i nadal prowadzi) kawiarnio-piekarnię pod tym szyldem.

– Z Lviv Croissants zawsze współpracowało mi się świetnie – podkreśla Yurii Hulkevych. – Wszystkie warunki współpracy są jasne, wiadomo, co należy do obowiązków franczyzobiorcy, jakie dokładnie jest wsparcie ze strony centrali. 

Trzy lata temu wraz z rodziną przeprowadził się do Polski, do Zgorzelca.

– Nie planowaliśmy tego, ale życie się tak ułożyło – opowiada Yurii Hulkevych. – A jak już tak się stało, to przecież trzeba coś robić, pracować. 

W Zgorzelcu wypatrzyli wolny lokal w centrum handlowym. I pierwsza myśl, jak im przyszła do głowy brzmiała: otworzymy tam Lviv Croissants. 

Przecieranie szlaków

Lviv Croissants to marka z 10-letnim doświadczeniem. Ma obecnie 11 lokali w Polsce, około 190 na Ukrainie oraz punkty w Czechach, na Słowacji, we Francji, w USA i Korei Południowej. Jej specjalnością są świeżo wypiekane croissanty, z wytrawnymi i słodkimi dodatkami. Na polskim rynku koncept działa od 2021 roku. Pierwszym lokalem franczyzowym, jaki powstał w Polsce była właśnie kawiarnio-piekarnia w Zgorzelcu.

– Początki nie były łatwe. Przygotowanie lokalu trwało dość długo, bo np. na Dolnym Śląsku byłą tylko jedna firma, która mogła nam zainstalować systemy przeciwpożarowe i miała bardzo długie terminy realizacji zleceń. Centrala musiała dostosować do polskiego rynku wszelkie procesy, ale też menu. Na croissanty, sprowadzane z Ukrainy, trzeba było czekać. Dodatkowo marka była Polakom całkowicie obca. Na szczęście w okolicy mieszkało wielu Ukrainców, którzy znali Lviv Croissants – wspomina Yurii Hulkevych. – Ale też polscy klienci przyjęli nasz lokal bardzo ciepło. Na początku trochę byli zdziwieni, bo jednak croissanty w Polsce kojarzyły się raczej ze słodkim nadzieniem, a my proponujemy wiele opcji wytrawnych kanapek. Ale to było pozytywne zaskoczenie. 

Intensywny rozwój

Dziś do Lviv Croissants w Zgorzelcu zaglądają klienci różnej narodowości. Najwięcej jest Polaków, dużo Ukraińców, ale też Niemcy i Czesi, w końcu miasto leży na granicy.

– Taką mamy międzynarodową klientelę – uśmiecha się Yurii Hulkevych. – Kiedy w Niemczech są jakieś święta czy dni wolne, to od razu to widać, bo rośnie liczba niemieckojęzycznych klientów. 

Franczyzobiorca podkreśla, że klienci rekrutują się z przeróżnych grup wiekowych.

– Młodzi lubią nowości, np. croissanty z truskawkami czy matchę. Starsi lubią wstąpić na sałatki, które także mamy w menu i na herbatę – mówi Yurii Hulkevych. 

Lokal działa w godzinach pracy galerii, w której się mieści. Oprócz sprzedaży na miejscu zgorzelski Lviv Croissants świadczy też usługi cateringu, dostarczając zamówienia np. do urzędów, szpitala, na eventy firmowe i domowe imprezy, też po niemieckiej stronie miasta.

– Przygotowujemy indywidualne zamówienia, zgodnie z życzeniami klientów – podkreśla franczyzobiorca Lviv Croissants. – Mamy już doświadczenie w przygotowywaniu 30-50 croissantów na imprezy w bardzo krótkim czasie, a nasze wygodne i estetyczne opakowania świetnie się sprawdzają. Uważamy, że to obiecująca nisza i duża szansa rozwoju dla naszego lokalu. W kwietniu rozpoczęliśmy współpracę z firmą kurierską Glovo i już teraz obserwujemy duże zainteresowanie ofertą. Mamy nadzieję, że w niedalekiej przyszłości w Zgorzelcu pojawią się również inne usługi dostawcze, co pozwoli nam dotrzeć do szerszego grona gości.

Na pytanie o otwarcie kolejnej restauracji w Zgorzelcu franczyzobiorca odpowiada, że rozważał taką możliwość.

– Widzimy potencjał w kilku dzielnicach miasta, jednak ograniczona liczba dostępnych lokali pod wynajem sprawia, że nie jest łatwo znaleźć lokalizację – mówi Yurii Hulkevych. 


 

WIZYTÓWKA LVIV CROISSANTS

Sieć kawiarnio-piekarni, z 10-letnim doświadczeniem. Ma obecnie 11 lokali w Polsce, około 190 na Ukrainie oraz punkty w Czechach, na Słowacji, we Francji, w USA i Korei Południowej. Jej specjalnością są świeżo wypiekane croissanty, z wytrawnymi i słodkimi dodatkami. 

Wsparcie franczyzowe obejmuje m.in.

  • pomoc w wyborze i ocenie potencjału konkretnej lokalizacji;
  • obliczenie modelu finansowego dla wybranej lokalizacji;
  • przydzielenie dedykowanego menedżera do wsparcia na każdym etapie projektu;
  • sporządzenie projektu piekarni na podstawie rysunków i schematów;
  • projekt i plan technologiczny na podstawie przeprowadzonej inwentaryzacji pomieszczeń;
  • pomoc w wyborze i dopasowaniu wyposażenia i elementów aranżacji dla lokalu;
  • wsparcie HR i przeprowadzenie wstępnych rozmów kwalifikacyjnych dla pracowników piekarni;
  • wsparcie szkoleniowe trenerów oraz menedżerów przed otwarciem na miejscu w procesie przygotowania lokalu do otwarcia;
  • wsparcie pracowników podczas wspólnego otwarcia lokalu;
  • analizę wskaźników sprzedażowych i komunikowanie ich franczyzobiorcom;
  • pełne wsparcie marketingowe, tworzenie materiałów promocyjnych, plakatów, ulotek, opracowywanie i wdrażanie akcji marketingowych.


Opłata wstępna: 10 tys. euro

Opłata miesięczna: 3 proc. od obrotu netto


Yurii Hulkevych, franczyzobiorca Lviv Croissants / "Wszystkie warunki współpracy są jasne, wiadomo, co należy do obowiązków franczyzobiorcy, jakie dokładnie jest wsparcie ze strony centrali".

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022