Szybki rozwój z McDonald's
Piotr Pożak podstaw przedsiębiorczości i zarządzania uczył się przez lata w rodzinnej firmie. Wspólnie z żoną prowadził też restaurację w ramach jednej z sieci franczyzowych.
– To pozwoliło nam lepiej poznać branżę gastronomiczną i podstawy tego modelu biznesowego – mówi Piotr Pożak. – Z biegiem czasu i dzięki zdobytemu doświadczeniu w tym sektorze, pojawiła się w nas chęć dalszego rozwoju, która naturalnie doprowadziła nas do współpracy z liderem rynku franczyzy, czyli McDonald’s.
Solidne przygotowanie
Czym McDonald's uwiódł Piotra Pożaka?
– McDonald’s to marka globalna, sprawdzony model biznesowy i stabilny partner. Franczyza tej sieci daje poczucie bezpieczeństwa, dostęp do know-how rozwijanego od ponad 70 lat oraz możliwość skalowania biznesu przy zachowaniu najwyższych standardów – podkreśla nasz rozmówca. – To silne fundamenty, których poszukiwałem jako przedsiębiorca. Dużą zaletą jest także program Second Generation, który umożliwia przekazanie w przyszłości biznesu dzieciom, oczywiście po tym, jak przejdą przez proces rekrutacji i całą procedurę szkoleniową.
Najpierw jednak sam przeszedł przez rekrutację i szkolenia, co – nie ukrywa – było trudne. Jednak długie i szczegółowe wdrożenie ma swoje uzasadnienie. McDonald’s prowadzi partnerów krok po kroku, pokazując wszystkie procesy i ich znaczenie w codziennym funkcjonowaniu restauracji, aby byli kompleksowo przygotowani do prowadzenia tego biznesu. Poznają pracę na wszystkich stanowiskach, zanim dojdą do etapu zarządzania całością.
– Dzięki temu od początku czułem, że jestem przygotowany nie tylko do zarządzania restauracją, ale też do budowania zespołu i utrzymania najwyższych standardów obsługi. Było to intensywne doświadczenie, które jednocześnie dodało mi poczucie ogromnej pewności w nowej roli – mówi Piotr Pożak.
Szybki rozwój
Pierwszą restaurację, zlokalizowaną przy trasie S19 Lublin-Warszawa, franczyzobiorca objął w grudniu 2022 roku.
– To było dla mnie duże wyzwanie, ponieważ w każdej restauracji zatrudniamy średnio ok. 70 osób – nie ukrywa Piotr Pożak. – Ale potraktowałem to wyzwanie jako szansę, możliwość rozwoju i sprawdzenia się w roli przedsiębiorcy i lidera.
Podołał wyzwaniu i dziś zarządza już w sumie czterema restauracjami McDonald's. Czwartą przejął blisko rok temu. Jego intensywny rozwój w ramach franczyzy McDonald's doceniło jury konkursu Top Franczyzobiorca, przyznając mu nagrodę w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Piotr Pożak przyznaje, że prowadzenie kilku restauracji jednocześnie to ogromne wyzwanie organizacyjne, które wymaga dobrej struktury, delegowania zadań i stałej komunikacji.
– Kluczowe było wdrożenie systemów, które ułatwiają zarządzanie i pozwalają skupić się na rozwoju, zamiast na rozwiązywaniu bieżących problemów – wyjaśnia franczyzobiorca. – Na szczęście McDonald’s daje gotowe rozwiązania i standardy, które ułatwiają codzienne funkcjonowanie. Dzięki temu mogę planować długofalowo i rozwijać sieć, wiedząc, że każdy element działa jak należy.
Franczyzodawca godny zaufania
Według Piotra Pożaka największą zaletą franczyzy McDonald’s jest połączenie globalnej, rozpoznawalnej na całym świecie marki, ze sprawdzonym i stabilnym modelem biznesowym. Franczyzobiorcy mogą liczyć na pełne wsparcie – od kompleksowych szkoleń, przez działania marketingowe, po narzędzia technologiczne i doradztwo operacyjne.
– Co ważne, nie jest to tylko teoria – na co dzień mamy wsparcie franchisee business partnerów i dostęp do ekspertów, którzy wspierają nas w kluczowych decyzjach. Dzięki temu wiem, że nie prowadzę biznesu sam, a w partnerstwie z liderem branży – podkreśla nasz rozmówca. – Mój intensywny rozwój potwierdza, że warto było zaufać modelowi franczyzowemu McDonald’s, który daje nie tylko narzędzia, ale też realne możliwości skalowania biznesu.
Ogromna sieć / Pod szyldem McDonald's działa w Polsce ponad 590 restauracji, które prowadzi 106 franczyzobiorców. PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Targi Franczyza – tu zaczyna się własny biznes
/31.10.2025
Rozmowy, negocjacje, nagrody i nawet… para młoda. Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie udowodniły, że biznes i dobre relacje idą tu w parze.
Podczas Targów Franczyza 2025 poznaliśmy laureatów konkursu Top Franczyzobiorca. Nagrodzeni udowadniają, że sukces we franczyzie to nie tylko wyniki finansowe, ale także pasja, konsekwencja i umiejętność inspirowania innych.
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki to miejsce, gdzie pomysły na własny biznes nabierają realnych kształtów. Śledź naszą relację i przekonaj się, dlaczego warto być tam osobiście!
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Biznesy, które dobrze prosperują
/08.11.2023
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie.
Relacjonujemy w najnowszym odcinku Franczyza News wszystko, co wydarzyło się na Targach Franczyza. To była doskonała okazja, by z bliska zobaczyć, jak dynamicznie rozwija się rynek franczyzy w Polsce.
Rodzinna piekarnia Oskroba działa w Polsce już ponad 90 lat. Firma rozwija się poprzez franczyzę. Ile trzeba mieć pieniędzy, żeby móc otworzyć własną piekarnię pod marką Oskroba?
– Inwestycja w siłownię fit+ zwraca się już po mniej więcej 24-36 miesiącach – mówi Marcin Dobrowolski, prezes sieci bezobsługowych siłowni fit+.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali