Berlin Döner Kebap kończy rok z przytupem
Pierwszym z grudniowych otwarć Berlin Döner Kebap była restauracja w parku handlowym w Tczewie. To pełnometrażowy lokal, zaprojektowany zgodnie z najnowszymi standardami sieci, z nowoczesną salą konsumpcyjną i kioskami sprzedażowymi. Kolejnym punktem na mapie sieci został Wałcz, gdzie marka pojawiła się w formacie OFC czyli Outdoor Food Concept. To format modułowy, przeznaczony do lokalizacji zewnętrznych.
Trzecie otwarcie odbyło się w Katowicach, na food courcie Galerii Katowickiej.
– Zakończenie roku trzema otwarciami w tak różnych formatach to dla nas powód do dumy. Pokazuje nie tylko siłę marki, ale też skalowalność naszego modelu biznesowego i zaufanie partnerów franczyzowych – podkreśla Karol Kostyrka, menedżer ds. rozwoju sieci w Polsce.
Plany na kolejny rok
W 2025 roku Berlin Döner Kebap otworzył w sumie 14 nowych lokali, zwiększając liczbę restauracji w Polsce do 91. Sieć zapowiada, że w 2026 roku zamierza skoncentrować swoje działania rozwojowe na wschodniej części kraju, która – jak podkreśla franczyzodawca – posiada znaczący, a dotąd niewykorzystany potencjał.
– W nadchodzącym roku chcemy wyraźnie zaznaczyć naszą obecność we wschodniej Polsce. Usprawnienia logistyczne oraz reorganizacja struktur wewnętrznych pozwalają nam prowadzić ekspansję w sposób zrównoważony i bezpieczny – mówi Tomasz Rawa, koordynator ds. inwestycji i projektów biznesowych Berlin Döner Kebap. – Analizujemy szczegółowo każde miasto, w którym nie ma jeszcze naszych lokali, i kontynuujemy rozwój, często we współpracy z dotychczasowymi partnerami franczyzowymi i partnerami na rynku wynajmu powierzchni. Jesteśmy również otwarci na współpracę z nowymi franczyzobiorcami. Chętnie nawiążemy współpracę również z przedsiębiorcami funkcjonującymi dotychczas w centrach handlowych, a chcącymi zmienić szyld na Berlin Döner Kebap.
Marka prowadzi obecnie rozmowy w kilku lokalizacjach. Jednym z miast wskazywanych przez franczyzodawcę jest Radom, gdzie Berlin Döner Kebap poszukuje franczyzobiorcy, z zamiarem uruchomienia restauracji na przełomie pierwszego i drugiego kwartału 2026 roku.
Format do wyboru
Berlin Döner Kebap oferuje kilka formatów dostosowanych do różnych typów lokalizacji. Najniższy próg inwestycyjny dotyczy modułowego Outdoor Food Concept. Wariant podstawowy składa się z modułu sprzedażowego, kuchennego oraz ogródka konsumpcyjnego, który może zostać rozszerzony o dodatkowy moduł sali konsumpcyjnej. Koszt inwestycji w tym przypadku rozpoczyna się od 600 tys. zł netto (plus opłaty wynikające z umowy franczyzowej oraz ewentualne koszty doprowadzenia przyłączy).
Wśród pozostałych formatów znajdują się m.in.: punkt typu food court w galeriach handlowych z kosztem inwestycji zbliżonym do 1 mln zł netto, przez lokale z własną salą konsumpcyjną oraz w wariancie drive-thru, dla lokalizacji o wysokim natężeniu ruchu. Inwestorzy mogą korzystać z zewnętrznych źródeł finansowania, takich jak leasing czy kredyt.
– Sugerujemy jednak, aby franczyzobiorca dysponował środkami własnymi na poziomie min. 50 proc. wartości inwestycji – dodaje Tomasz Rawa.
Wysokość opłat franczyzowych zależy od wybranego formatu, lokalizacji, parametrów inwestycji i obejmuje opłaty początkowe (prawną, szkoleniową, koordynacyjną) oraz ustaloną indywidualnie stawkę procentową od uzyskiwanego obrotu netto rozliczaną comiesięcznie.
Jak podkreśla przedstawiciel marki, franczyzobiorcy mogą liczyć na kompleksowe wsparcie obejmujące kwestie formalno-prawne, proces operacyjny, szkolenia, marketing oraz koordynację całej inwestycji aż do otwarcia lokalu.
– Średnia zwrotu z inwestycji (ROI) jest na poziomie 20-30 proc. co przekłada się na okres zwrotu wynoszący około 3–5 lat, w zależności od formatu i lokalizacji – mówi Tomasz Rawa.
Tomasz Rawa, koordynator ds. inwestycji i projektów biznesowych Berlin Döner Kebap: / "Średnia zwrotu z inwestycji (ROI) jest na poziomie 20-30 proc." PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Rośnie sieć Berlin Döner Kebap
/06.08.2025
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, z iloma aspektami pozagastronomicznymi trzeba się zmierzyć, prowadząc działalność w tej branży – mówi Tomasz Rawa z Berlin Döner Kebap.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Intermarché obniża ceny, So Coffee nie chce marnować jedzenia, a Multi Ice Group podlicza otwarcia. Przegląd tygodnia 10-17 lutego.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rynek fitness stawia na franczyzę
/19.12.2025
Automatyczna siłownia, trening zaprogramowany w Australii albo studio w miejscowości z tysiącem mieszkańców. Rynek fitness w Polsce staje się coraz bardziej zróżnicowany i coraz częściej oparty na franczyzie.
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w pracowniach na zamówienie.
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci uruchomiony we współpracy z lokalnym przedsiębiorcą.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali