Berlin Döner Kebap kończy rok z przytupem

Trzy otwarcia w miesiąc / W grudniu Berlin Döner Kebap otworzył trzy lokale.
Poniedziałek
22.12.2025
Tylko w grudniu Berlin Döner Kebap otworzył trzy lokale, w trzech nowych miastach i w trzech odmiennych formatach franczyzowych.
 

Pierwszym z grudniowych otwarć Berlin Döner Kebap była restauracja w parku handlowym w Tczewie. To pełnometrażowy lokal, zaprojektowany zgodnie z najnowszymi standardami sieci, z nowoczesną salą konsumpcyjną i kioskami sprzedażowymi. Kolejnym punktem na mapie sieci został Wałcz, gdzie marka pojawiła się w formacie OFC czyli Outdoor Food Concept. To format modułowy, przeznaczony do lokalizacji zewnętrznych.

Trzecie otwarcie odbyło się w Katowicach, na food courcie Galerii Katowickiej.

– Zakończenie roku trzema otwarciami w tak różnych formatach to dla nas powód do dumy. Pokazuje nie tylko siłę marki, ale też skalowalność naszego modelu biznesowego i zaufanie partnerów franczyzowych – podkreśla Karol Kostyrka, menedżer ds. rozwoju sieci w Polsce.

Plany na kolejny rok

W 2025 roku Berlin Döner Kebap otworzył w sumie 14 nowych lokali, zwiększając liczbę restauracji w Polsce do 91. Sieć zapowiada, że w 2026 roku zamierza skoncentrować swoje działania rozwojowe na wschodniej części kraju, która – jak podkreśla franczyzodawca  – posiada znaczący, a dotąd niewykorzystany potencjał.

– W nadchodzącym roku chcemy wyraźnie zaznaczyć naszą obecność we wschodniej Polsce. Usprawnienia logistyczne oraz reorganizacja struktur wewnętrznych pozwalają nam prowadzić ekspansję w sposób zrównoważony i bezpieczny – mówi Tomasz Rawa, koordynator ds. inwestycji i projektów biznesowych Berlin Döner Kebap. – Analizujemy szczegółowo każde miasto, w którym nie ma jeszcze naszych lokali, i kontynuujemy rozwój, często we współpracy z dotychczasowymi partnerami franczyzowymi i partnerami na rynku wynajmu powierzchni. Jesteśmy również otwarci na współpracę z nowymi franczyzobiorcami. Chętnie nawiążemy współpracę również z przedsiębiorcami funkcjonującymi dotychczas w centrach handlowych, a chcącymi zmienić szyld na Berlin Döner Kebap.

Marka prowadzi obecnie rozmowy w kilku lokalizacjach. Jednym z miast wskazywanych przez franczyzodawcę jest Radom, gdzie Berlin Döner Kebap poszukuje franczyzobiorcy, z zamiarem uruchomienia restauracji na przełomie pierwszego i drugiego kwartału 2026 roku.

Format do wyboru

Berlin Döner Kebap oferuje kilka formatów dostosowanych do różnych typów lokalizacji. Najniższy próg inwestycyjny dotyczy modułowego Outdoor Food Concept. Wariant podstawowy składa się z modułu sprzedażowego, kuchennego oraz ogródka konsumpcyjnego, który może zostać rozszerzony o dodatkowy moduł sali konsumpcyjnej. Koszt inwestycji w tym przypadku rozpoczyna się od 600 tys. zł netto (plus opłaty wynikające z umowy franczyzowej oraz ewentualne koszty doprowadzenia przyłączy).

Wśród pozostałych formatów znajdują się m.in.: punkt typu food court w galeriach handlowych z kosztem inwestycji zbliżonym do 1 mln zł netto, przez lokale z własną salą konsumpcyjną oraz w wariancie drive-thru, dla lokalizacji o wysokim natężeniu ruchu. Inwestorzy mogą korzystać z zewnętrznych źródeł finansowania, takich jak leasing czy kredyt.

– Sugerujemy jednak, aby franczyzobiorca dysponował środkami własnymi na poziomie min. 50 proc. wartości inwestycji – dodaje Tomasz Rawa.

Wysokość opłat franczyzowych zależy od wybranego formatu, lokalizacji, parametrów inwestycji i obejmuje opłaty początkowe (prawną, szkoleniową, koordynacyjną) oraz ustaloną indywidualnie stawkę procentową od uzyskiwanego obrotu netto rozliczaną comiesięcznie.

Jak podkreśla przedstawiciel marki, franczyzobiorcy mogą liczyć na kompleksowe wsparcie obejmujące kwestie formalno-prawne, proces operacyjny, szkolenia, marketing oraz koordynację całej inwestycji aż do otwarcia lokalu.

– Średnia zwrotu z inwestycji (ROI) jest na poziomie 20-30 proc. co przekłada się na okres zwrotu wynoszący około 3–5 lat, w zależności od formatu i lokalizacji – mówi Tomasz Rawa.


Tomasz Rawa, koordynator ds. inwestycji i projektów biznesowych Berlin Döner Kebap: / "Średnia zwrotu z inwestycji (ROI) jest na poziomie 20-30 proc."

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022