Sami Swoi - na swoim
Pierwszy franczyzobiorca sieci Sami Swoi zarządza punktem w poznańskim Starym Browarze. Restauracja działała tam już wcześniej jako lokal własny prowadzony przez właściciela sieci - firmę Restauracje Krawczyk z Wrocławia. – Z lokali już działających oferujemy jeszcze trzy restauracje: w stołecznej Arkadii, Galerii Łódzkiej i Galerii Kazimierz w Krakowie. Franczyzobiorcy poprowadzą również wszystkie nowe lokale, które dołączą do sieci – mówi Józef Krawczyk, właściciel firmy Restauracje Krawczyk.
Do końca 2006 r. powstaną co najmniej 4 nowe restauracje, m.in. w Warszawie, w Poznaniu i Wrocławiu. Obecnie pod szyldem Sami Swoi działa 6 punktów zlokalizowanych w centrach handlowych jako samodzielne lokale lub punkt na terenie food courtu.
Opłata zależy od lokalizacji
- W przypadku wszystkich naszych lokalizacji, jesteśmy najemcami powierzchni i pokrywamy koszty otwarcia każdego punktu. Dodatkowo szkolimy i nadzorujemy franczyzobiorców – wyjaśnia właściciel sieci.
W zamian zarządzający lokalem spisuje umowę podnajmu, wpłaca kaucję w wysokości opłaty za trzy miesiące działania w sieci, a potem co miesiąc pokrywa opłaty związane z wynajmem powierzchni i uiszcza opłatę za know-how firmy. Wysokość opłaty miesięcznej obliczana jest indywidualnie dla każdej lokalizacji. Właściciel dopuszcza możliwość uruchomienia punktu przez franczyzobiorcę bez pośrednictwa właściciela sieci. Wówczas, biorca pokrywa wszystkie koszty związane z otwarciem punktu.

ZOBACZ W KATALOGU






















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Sieć Apteka Codzienna do końca roku chce mieć w sumie 70 placówek. Firma rozszerza też swoją działalność na kolejne województwa.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
Na początku czerwca zaczął działać kolejny franczyzowy kantor kryptowalut pod szyldem Quark.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali