Poniedziałek
13.03.2006
Sieć restauracji Sami Swoi przechodzi na franczyzę. Partnerzy sieci będą prowadzić nie tylko nowe punkty, ale i już działające lokale.
 

Pierwszy franczyzobiorca sieci Sami Swoi zarządza punktem w poznańskim Starym Browarze. Restauracja działała tam już wcześniej jako lokal własny prowadzony przez właściciela sieci - firmę Restauracje Krawczyk z Wrocławia. – Z lokali już działających oferujemy jeszcze trzy restauracje: w stołecznej Arkadii, Galerii Łódzkiej i Galerii Kazimierz w Krakowie. Franczyzobiorcy poprowadzą również wszystkie nowe lokale, które dołączą do sieci – mówi Józef Krawczyk, właściciel firmy Restauracje Krawczyk.

Do końca 2006 r. powstaną co najmniej 4 nowe restauracje, m.in. w Warszawie, w Poznaniu i Wrocławiu. Obecnie pod szyldem Sami Swoi działa 6 punktów zlokalizowanych w centrach handlowych jako samodzielne lokale lub punkt na terenie food courtu.

Opłata zależy od lokalizacji

- W przypadku wszystkich naszych lokalizacji, jesteśmy najemcami powierzchni i pokrywamy koszty otwarcia każdego punktu. Dodatkowo szkolimy i nadzorujemy franczyzobiorców – wyjaśnia właściciel sieci.

W zamian zarządzający lokalem spisuje umowę podnajmu, wpłaca kaucję w wysokości opłaty za trzy miesiące działania w sieci, a potem co miesiąc pokrywa opłaty związane z wynajmem powierzchni i uiszcza opłatę za know-how firmy. Wysokość opłaty miesięcznej obliczana jest indywidualnie dla każdej lokalizacji. Właściciel dopuszcza możliwość uruchomienia punktu przez franczyzobiorcę bez pośrednictwa właściciela sieci. Wówczas, biorca pokrywa wszystkie koszty związane z otwarciem punktu.


Aneta Wieczorek-Hodyra
dziennikarz