Sami Swoi - na swoim
Pierwszy franczyzobiorca sieci Sami Swoi zarządza punktem w poznańskim Starym Browarze. Restauracja działała tam już wcześniej jako lokal własny prowadzony przez właściciela sieci - firmę Restauracje Krawczyk z Wrocławia. – Z lokali już działających oferujemy jeszcze trzy restauracje: w stołecznej Arkadii, Galerii Łódzkiej i Galerii Kazimierz w Krakowie. Franczyzobiorcy poprowadzą również wszystkie nowe lokale, które dołączą do sieci – mówi Józef Krawczyk, właściciel firmy Restauracje Krawczyk.
Do końca 2006 r. powstaną co najmniej 4 nowe restauracje, m.in. w Warszawie, w Poznaniu i Wrocławiu. Obecnie pod szyldem Sami Swoi działa 6 punktów zlokalizowanych w centrach handlowych jako samodzielne lokale lub punkt na terenie food courtu.
Opłata zależy od lokalizacji
- W przypadku wszystkich naszych lokalizacji, jesteśmy najemcami powierzchni i pokrywamy koszty otwarcia każdego punktu. Dodatkowo szkolimy i nadzorujemy franczyzobiorców – wyjaśnia właściciel sieci.
W zamian zarządzający lokalem spisuje umowę podnajmu, wpłaca kaucję w wysokości opłaty za trzy miesiące działania w sieci, a potem co miesiąc pokrywa opłaty związane z wynajmem powierzchni i uiszcza opłatę za know-how firmy. Wysokość opłaty miesięcznej obliczana jest indywidualnie dla każdej lokalizacji. Właściciel dopuszcza możliwość uruchomienia punktu przez franczyzobiorcę bez pośrednictwa właściciela sieci. Wówczas, biorca pokrywa wszystkie koszty związane z otwarciem punktu.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...