Presto w katalogu franczyz i systemów partnerskich
Firma Presto, działająca od 1997 roku, posiada obecnie 4 placówki franczyzowe. Poszukuje również nowych franczyzobiorców.
Osoby zainteresowane otwarciem pizzerii Presto muszą dysponować kwotą ok. 150-200 tys. zł. Wszystkie opłaty są negocjowane indywidualnie. Kształtują się one w zależności od kwoty inwestycji i lokalizacji restauracji. Koszt opłaty wstępnej to ok. 6 tys. zł. Comiesięczne opłaty bieżące wynoszą ok. 2 tys. zł. Dodatkowo pobierane są opłaty na fundusz marketingowy. Nie są one stałe, ale uzależnione od wielkości wydatków franczyzobiorcy.
W zależności od wielkość lokalu, koszty jego remontu kształtują się w granicach 50-80 tys. zł. Idealna wielkość restauracji Presto to 100-200 m2. Ważna jest atrakcyjna lokalizacja punktu – np. w pobliżu instytucji i ciągów komunikacyjnych.
Franczyzobiorca musi pokryć z własnych środków przynajmniej połowę inwestycji. Pozostała część może być finansowana z kredytu lub poprzez leasing. Przyszły franczyzobiorca Presto nie musi posiadać doświadczenia w prowadzeniu działalności gastronomicznej, ale jest ono pożądane. Firma przygotowała gamę szkoleń, która umożliwi rozpoczęcie działalności osobom, które nie miały do czynienia z tego typu działalnością.
Franczyzodawca oferuje bezpłatne obowiązkowe szkolenia dla franczyzobiorcy i jego pracowników. Szacowany przez przedstawicieli sieci okres zwrotu z inwestycji to ok. 3 lata.
(agaka)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Dobra decyzja
/18.12.2025
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
The Real Pizza Company działa już w Wielkiej Brytanii i Indiach, a teraz chce wejść na polski rynek.
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ile kosztuje McDonald's?
/18.01.2020
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rada Franczyzobiorców Żabki ma już blisko 15-letnią tradycję. Jak układa się współpraca na linii Rada – centrala i co konkretnego z niej wynika?
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie.
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w pracowniach na zamówienie.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali