McDonald’s przyspiesza

Pierwszy McDonald’s w Polsce w warszawskim Sezamie
Środa
26.09.2007
Złote łuki McDonald’s zawisły w kolejnym punkcie Warszawy. To już 210. restauracja amerykańskiej sieci w Polsce, a następne są w przygotowaniu.
 

Nowa restauracja McDonald's została zaaranżowana w stylu United - jednym z sześciu projektów, zgodnie z którymi modernizowane są lokale sieci w całej Polsce. Wnętrze ozdabiają m.in. wielkoformatowe grafiki i kolumny z mozaiką.

Proces modernizacji amerykańskich restauracji rozpoczął się w całej Europie w 2003 roku. Jak przyznał Krzysztof Kłapa, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald's Polska, do 2009 roku sieć zamierza zmodernizować połowę swoich lokali, a cały proces ma się zakończyć w 2011 lub 2012 roku.

Nowy punkt jest 210. lokalem McDonald's. 55 z nich działa na zasadzie franczyzy. Otwieranie nowych restauracji ma jednak przyspieszyć.

- Na jesieni planujemy cztery kolejne otwarcia - mówi Krzysztof Kłapa. - Mamy kilka kierunków rozwoju, a jednym z nich są duże miasta i centra handlowe. Planujemy także wejście do miast powyżej 50 tys. mieszkańców - dodaje.

Częstsze otwieranie nowych restauracji wiąże się z rozwojem rynku licencyjnego. McDonald's zaczyna aktywnie szukać kandydatów na prowadzenie lokali franczyzowych na dwa sposoby: rekrutując nowe osoby i już obecnych franczyzobiorców. Tych drugich obecnie w sieci jest 38 (łącznie prowadzą 55 restauracji).

(mdk)
Maciej Krzysztoszek

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022