Fundusz ma pizzę

Na początku Dominium oferowało tylko pizzę, koncentrując się głównie na dowozach. Z czasem liczba lokali rosła i w 2001 roku Dominium przekształciło się z sieci pizzerii w sieć restauracji casual dining. Spółka wprowadziła również rozwój na licencji, ale wkrótce potem zrezygnowała ze współpracy z franczyzobiorcami. Postawiła na rozwój placówek własnych.
- Rozpoczęliśmy również ekspansję zagraniczną i planujemy giełdowy debiut – mówi Tomasz Plebaniak, założyciel i prezes zarządu Dominium.
Strategia firmy na najbliższe lata przewiduje dalsze wykorzystanie pozytywnych trendów na rynku restauracji casual dining. Według szacunków, ten segment ma do 2011 roku wzrosnąć o ponad 20 proc.
– Wzrost zamożności społeczeństwa, zmiana nawyków żywieniowych Polaków, którzy coraz chętniej odwiedzają restauracje oraz ciągle jedne z najniższych wydatków na gastronomię w Europie, są dla nas ogromną szansą. Dlatego też dostosowujemy nasze menu do zmieniających się gustów klientów i stale wzbogacamy je o nowe pozycje – uważa prezes Plebaniak.
W tym roku Dominium zamierza otworzyć co najmniej 10 nowych lokali. Chce również przyspieszyć ekspansję zagraniczną.
– Rozwijamy się na rynku rumuńskim, gdzie działa już pierwsza restauracja. Wkrótce otworzymy kolejną. Chcemy także wejść z naszą ofertą do kolejnych krajów jak Ukraina, Litwa czy Irlandia – dodaje Plebaniak.
Środki na rozwój sieci restauracji Dominium w najbliższych miesiącach zapewni spółce inwestor finansowy – BBI Capital NFI. Jest notowaną na warszawskiej giełdzie spółką inwestycyjną działającą w obszarze venture capital i private equity. Partner finansowy objął 12,5 proc. akcji Dominium za 5 mln zł, zobowiązał się także do udzielenia spółce pożyczki w wysokości 6 mln zł.
– Pozwoli nam to na dofinansowanie rozwoju w najbliższych kilkunastu miesiącach – tłumaczy prezes Plebaniak. Dodaje, że zwiększanie liczby restauracji w kolejnych latach będzie możliwe dzięki wpływom z publicznej emisji akcji. – Giełdowy debiut planujemy na przyszły rok. Bardziej konkretny termin uzależniony będzie między innymi od koniunktury na parkiecie – mówi prezes Dominium.
W tym roku spółka planuje osiągnąć 6 mln zł zysku netto przy przychodach ze sprzedaży na poziomie 70–80 mln zł.
(aw)

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.
– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
Legendarny amerykański brand wchodzi do Polski i otwiera rynek dla inwestora z ambicją i kapitałem. Do wzięcia masterfranczyza, która może stać się jedną z największych sieci gastronomicznych w kraju.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Solarium nie tylko dla opalenizny – coraz więcej klientów szuka w nim poprawy nastroju i zastrzyku witaminy D. Paradaise Studio Solarium rusza z franczyzą.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali