Poniedziałek
24.11.2008
Tempo życia rośnie, a czasu coraz mniej - mówi Monika Czapińska, menedżer ds. franchisingu w Mr Hamburger.
 

Czy polski fast food przetrwa inwazję zagranicznych marek?
Uważam, że potencjał wzrostu w tym segmencie rynku nadal jest spory z powodu dwóch czynników – wzrastającej zamożności społeczeństwa oraz przyśpieszającego tempa życia. Fast foody pozwalają klientom zaoszczędzić czas. Rynek różnicuje się coraz bardziej z racji poszukiwania przez konsumenta nowych potraw i posiłków. Sądzę więc, że na tak różnorodnym rynku sporo polskich fast foodów odnajdzie swoje miejsce.

Firma istnieje już 18 lat. Jak w tym czasie zmieniała się strategia Mr Hamburgera?
Zmiany strategii następowały w zasadzie na każdym etapie naszej działalności – począwszy od zwiększenia lokali, poprzez poprawę wizualizacji, aktywniejszą politykę reklamowo-promocyjną, aż do ewolucji naszego menu. Bardziej niż kiedykolwiek stawiamy też na rozwój franczyzy.

Jaki będzie najbliższy rok?
W ostatnich latach notujemy kilkunastoprocentowy wzrost przychodów w poszczególnych jednostkach. Myślę, że dość trudno będzie utrzymać taki trend w 2009 roku, bo kryzys finansowy i recesja bez wątpienia przełoży się na zamożność konsumentów. Sądzę jednak, że tendencja wzrostowa zostanie zachowana.

rozmawiał (dw)


POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022