Dominium zapowiada ekspansję
Znaczna ich część, bo aż osiem, będzie znajdowała się za granicą: w Rumunii, Irlandii, Ukrainie i na Litwie. Spółka kontynuuje podbój rynków zagranicznych - celem są przede wszystkim Europa Środkowo-Wschodnia i Wyspy Brytyjskie. Na pierwsze dwa kwartały przyszłego roku Dominium zaplanowało otwarcie kolejnych restauracji w Bukareszcie oraz Dublinie. Około sześciu kolejnych powstanie w trzecim i czwartym kwartale, m.in. w Wilnie i we Lwowie.
- Od 2003 roku prawie dwukrotnie zwiększyliśmy liczbę naszych restauracji w kraju. Osiągnęliśmy czterdziestoprocentowy wzrost, dzięki czemu mogliśmy pomyśleć o nowych lokalach nie tylko w Polsce, ale także poza jej granicami - mówi Tomasz Plebaniak, prezes Dominium.
Na 2009 rok Dominium zaplanowało również otwarcie kilkunastu nowych lokali w Polsce. W pierwszym kwartale m.in. w Słupsku, Białymstoku oraz dalszą ekspansję w aglomeracji warszawskiej, a pomiędzy drugim i czwartym kwartałem m.in. w Kłodzku, Bielsku Białej, Zamościu, Tarnowie, Kaliszu.
- Poza placówkami w największych miastach, przybędzie nam jeszcze sześć, siedem lokali w mniejszych miejscowościach - mówi Tomasz Plebaniak.
Obecnie Dominium posiada ponad 60 restauracji na terenie całego kraju. Najwięcej w województwie mazowieckim, małopolskim i na Śląsku, stąd w planach pojawiły się zupełnie nowe kierunki. Wraz z rozwojem sieci lokali, Dominium poszerza także swoją ofertę produktową, wprowadzając do menu nowe pozycje z kuchni włoskiej, np. dania z łososia norweskiego.
(agaka)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Franczyza Kodano Optyk rozwija się w Polsce w imponującym tempie, otwierając drzwi do biznesu optycznego osobom z różnych środowisk zawodowych.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Stava wycenia rynek dowozów jedzenia, a Xtreme Fitness Gyms podpisuje Kodeks Dobrych Praktyk dla rynku franczyzy. Przegląd tygodnia 20-27 kwietnia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali