Subway wrócił na Nowy Świat

- W ciągu najbliższych pięciu lat planujemy otworzyć 200 punktów w kraju, w budowie są już 23. Do połowy czerwca uruchomimy bar na Starym Mieście oraz w biurowcu Mokotów Plaza w stolicy – mówi Michał Doroszewski, agent ds. rozwoju sieci Subway.
Pierwszy bar Subwaya powstał w Warszawie w 2000 roku.
– Dwa lata później prowadziliśmy już trzy placówki, w tym jedną na Nowym Świecie i jedną w centrum handlowym na Sadybie. W Sadybie sprzedaż szła źle, z kolei na Nowym Świecie budynek w którym funkcjonowaliśmy odzyskał prawowity właściciel i nas z niego wyrzucił – mówi Michael Moritz, właściciel sieci restauracji Subway. – Nagle została tylko jedna działająca restauracja w Galerii Mokotów. Gdyby nie ona, pewnie porzuciłbym Subwaya. Jednak ten jeden punkt miał tak wysokie obroty, że przestałem mieć jakiekolwiek obiekcje czy prowadzić nadal ten biznes – dodaje.
Michael Moritz zaznacza, że otwarcie jednego baru nie przyniesie jego właścicielowi fortuny. Dochody nie będą aż tak wielkie, żeby franczyzobiorca mógł pozwolić sobie na zatrudnienie ekipy pracowników i nieinteresowanie się biznesem.
– Dlatego radzę każdemu, kto kupuje od nas licencję na jedną restaurację, żeby sam też w niej pracował. Jeśli ktoś inwestuje w pięć punktów, może sobie pozwolić na większą swobodę. Mimo to powinien dbać o swój biznes. Zgodnie z koncepcją Subwaya, właściciel powinien być na miejscu – mówi Michael Moritz.
Obecnie w Polsce znajduje się 20 placówek Subwaya, pięć z nich mieści się w Warszawie, po trzy w Poznaniu i Krakowie, dwie w Gdańsku i Lublinie oraz po jednej w Łodzi, Płocku, Szczecinie, Opolu i Wrocławiu.
- Na razie otwieramy restauracje w miastach zamieszkałych przez ponad 100 tys. mieszkańców. Jednocześnie poszukujemy niestandardowych lokalizacji jak stacje benzynowe, dworce, centra sportowe. Zastanawiamy się również nad ekspansją na lotniskach – mówi Michał Doroszewski.
Przedsiębiorca, który chciałby otworzyć bar Subwaya musi liczyć się ze sporym wydatkiem. Koszt licencji na Polskę to 7,5 tys. euro. Do tej kwoty potencjalny franczyzobiorca powinien doliczyć koszt pozyskania lokalu o powierzchni minimum 60 m2 oraz jego wyposażenia.
(smoli), (awh)
ZOBACZ W KATALOGU










































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

W branży spożywczej dominują dziś duże sieci. Najbardziej znane marki znajdziecie na Targach Franczyza.
Ewelina Sawicka prowadzi dwie placówki partnerskie VeloBanku. W filmie opowiada, jak wygląda franczyza bankowa od środka i z jakiego wsparcia mogą korzystać partnerzy sieci.
– Nie ma lepszego miejsca na zaprezentowanie swojej oferty franczyzowej niż Targi Franczyza – mówi Tomasz Maj ze Speed Queen.
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali