Leśne Runo poszukuje franczyzobiorców na terenie całej Polski. Do tej pory w sieci działa 14 restauracji, w tym cztery franczyzowe.
Piątek
13.08.2010
Leśne Runo, sieć restauracji zlokalizowanych przy głównych drogach krajowych, najwyższe obroty osiąga w wakacje.
 

Leśne Runo otwiera swoje restauracje w sąsiedztwie stacji paliw położonych przy głównych drogach krajowych, czyli w miejscach o nasilonym ruchu samochodowym – zarówno w celu turystycznym, jak i biznesowym. Główne pozycje menu zajmują dania polskiej kuchni, co zdaniem spółki zarządzającej marką - Towarzystwa Przyjaciół Polskiej Kuchni – pozwoli skutecznie konkurować z zachodnimi sieciami typu fast-food. Klienci Leśnego Runa mogą zamówić m.in. pierogi, naleśniki, krokiety i inne zestawy obiadowe.

W 2010 roku spółka uruchomiła dwie restauracje – w Stopce k. Bydgoszczy i w Nowej Dębie w województwie podkarpackim. Obecnie sieć liczy 14 punktów, z czego cztery należą do franczyzobiorców. Jeszcze w sierpniu zostanie otwarta placówka w okolicach Golubia Dobrzynia przy drodze krajowej nr 15.

- Sezon wakacyjny to okres, w którym obroty rosną z uwagi na ruch turystyczny – twierdzi Tomasz Sztylko, specjalista ds. rozwoju sieci Leśne Runo. - Wzrost ten szczególnie odczuwają restauracje położone przy drogach krajowych na linii północ-południe. Liczymy ponadto na zapowiadaną gruntowną modernizację dróg przed EURO 2012, co dodatkowo zachęci Polaków do korzystania z samochodów.

Innym czynnikiem wpływającym na wzrost sprzedaży w restauracjach sieci są imprezy, które ściągają dziesiątki tysięcy uczestników, np. Opener Festival czy inscenizacja Bitwy pod Grunwaldem.

Optymalna wielkość lokalu to 100-150 m2, z czego 50 m2 zajmuje zaplecze kuchenne. Restauracja powinna dysponować liczbą co najmniej 25 miejsc siedzących. Franczyzodawca zapewnia partnerom przygotowanie projektu restauracji, pomoc w zakupie surowców i elementów wyposażenie w korzystnej cenie, szkolenie dla trzech osób, oznakowanie zewnętrzne lokalu, zastawę dla 30 osób oraz informatyczny program sprzedażowy i magazynowy.

(dw)


Daniel Wilk
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022