Jedzenie prosto z Olimpu

Sieć już od 15 lat rozwijana jest przez firmę Gastromall. W tym czasie powstało 11 punktów własnych oraz dwa franczyzowe.
- Postawiliśmy na rozwój naszej sieci za pomocą franczyzy. Do tej metody rozwoju skłoniło nas duże zainteresowanie ze strony potencjalnych partnerów oraz wiele propozycji współpracy ze strony centrów handlowych - mówi Piotr Niemiec, właściciel firmy Gastromall. - Możemy się już pochwalić pierwszymi otwartymi restauracjami franczyzowymi, które powstały w Częstochowie i Mikołowie.
Gastromall nie próżnuje i równolegle z rozwojem sieci Olimp buduje podstawy dla kolejnego konceptu. Tym razem będzie to sieć kawiarni i lodziarni działających pod znakiem Frappe Point.
- Uruchomiliśmy laboratorium produkujące lody metodą rzemieślniczą specjalnie na potrzeby naszych lodziarni. Planujemy wkrótce stworzyć system franczyzowy również dla tego konceptu – mówi Piotr Niemiec.
Na otwarcie własnego Olimpu trzeba przeznaczyć ok. 200 tys. zł, które są potrzebne na zakup sprzętu. Do tego dochodzą jeszcze koszty przygotowania lokalu, który powinien mieć co najmniej 150 m2, z czego 90 m2 zajmie kuchnia, a 60 m2 to powierzchnia sali. Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 40 tys. zł, opłata bieżąca to 5 proc. obrotu netto. Franczyzobiorca nie musi martwić się o odpowiedni lokal, bowiem o znalezienie odpowiedniej lokalizacji oraz negocjacje z centrum handlowym dba firma Gastromall. Franczyzodawca pomaga również w uzyskaniu dotacji unijnych na rozwój własnego biznesu.
(mak)

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.
– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
Legendarny amerykański brand wchodzi do Polski i otwiera rynek dla inwestora z ambicją i kapitałem. Do wzięcia masterfranczyza, która może stać się jedną z największych sieci gastronomicznych w kraju.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Solarium nie tylko dla opalenizny – coraz więcej klientów szuka w nim poprawy nastroju i zastrzyku witaminy D. Paradaise Studio Solarium rusza z franczyzą.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali