Franczyza z Belgii
W Belgii firma posiada 166 restauracji, sieć rozwija się również na Węgrzech. W Polsce jedyna placówka własna działa w Poznaniu. Firma planuje otwierać placówki w miastach liczących minimum 50 tys. mieszkańców. Belfrit serwuje dania typowe dla kuchni belgijskiej, co oznacza, że w menu nie może zabraknąć frytek.
- Najlepszym rozwiązaniem jest otwarcie lokalu w centrum handlowym lub innym dobrym punkcie miasta. Restauracja, za wyjątkiem tzw. food courtów, powinna mieć minimum 60 m2 – mówi Rudi Joris, współwłaściciel firmy Belfrit Polska.
- Naszym zdaniem w najbliższej przyszłości branża fast foodów będzie rozwijała się w Polsce bardzo dynamicznie. W porównaniu z Zachodnią Europą, mamy jeszcze bardzo mało lokali tego typu. Najpierw zmieni się trochę definicja fast foodu, postrzegana póki co jako coś gorszego, niezdrowego. Często określa się mianem fast food jedzenie niezdrowe, a to przecież nieprawda. Fast food oznacza jedzenie szybkie, a nie gorsze – dodaje Rudi Joris.
Jednorazowa opłata franczyzowa z tytułu przystąpienia do sieci wynosi 6 tys. euro. Opłata miesięczna wynosi natomiast 5 proc., zaś marketingowa 1,5 proc. obrotu netto miesięcznie. Franczyzobiorca ma prawo współdecydowania o wydatkach marketingowych oraz inormacji o tym, na co zostały przeznaczone wpłacone przez niego środki. W ramach pakietu franczyzowego Belfrit oferuje m.in. pomoc w znalezieniu lokalizacji, przygotowanie architektoniczne projektu restauracji, szkolenie dla partnera i jego pracowników, pomoc w rekrutacji personelu oraz pomoc w uruchomieniu placówki oraz później – w trakcie jej działalności.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...