Lody Bonano w swoim menu posiadają aż 28 rodzajów lodów, co pozwala na zaspokojenie nawet najbardziej wybrednych gustów.
Sobota
16.07.2011
Od początku roku otwarto 25 nowych lodziarni Bonano. Do grudnia ma powstać 15 lodowych wysp.
 

Operator sieci Lody Bonano, firma Multi Ice, działa na rynku od 2003 roku. Punktów oferujących amerykańskie lodowe świderki ciągle przybywa. W tym roku otwarto już 25 lokali stacjonarnych prowadzących działalność sezonową m.in. w Bytowie, Grójcu, Wrocławiu, Przasnyszu, Płońsku i w Humenne na Słowacji. W przeciągu tygodnia otwarte zostaną lokale w Jeleniej Gorze i w Białej Podlaskiej.

Sezon na lody trwa od kwietnia do końca września, choć niektóre lodziarnie mogą pozostać otwarte przez cały rok. W zimowych miesiącach oferują przede wszystkim gofry, rurki z bitą śmietaną i ciepłe lody, by przychód wystarczył na pokrycie kosztów utrzymania lokalu poza sezonem. Niedawno twórcy sieci rozszerzyli ofertę franczyzową o koncept wysp lodowych, które mogą funkcjonować w przez cały rok, gdyż są dedykowane galeriom handlowym.

- Na dzień dzisiejszy podpisaliśmy już cztery umowy z franczyzobiorcami, którzy są na etapie rozmów z galeriami - mówi Radosław Charubin z firmy Lody Bonano. - Jedna nasza wyspa na pewno będzie otwarta w Anglii, w kraju pojawi się zaś placówka w Białymstoku. Do końca roku chcemy podpisać około 15 umów z franczyzobiorcami, by nasze wyspy były we wszystkich większych miastach Polski. Myślimy też o rozwoju poza granicami.

Osoby zainteresowane przystąpieniem do sieci powinny posiadać na własność, lub wynajmować, lokal w centrum miasta, przy deptaku lub w galerii handlowej. Lody Bonano można otworzyć również w już istniejącym lokalu gastronomicznym, jednak wówczas niezbędne jest stworzenie okienka, przez które będzie prowadzona sprzedaż lodów. Nie można zapomnieć o maszynie do lodów, której koszt to 34 tys. zł. Maszynę można też dzierżawić za 2,5 tys. zł miesięcznie. Wielkość całej inwestycji waha się od 40 do 70 tys. zł. Przystąpienie do sieci jest bezpłatne, firma pobiera natomiast opłatę bieżącą w wysokości 500 zł miesięcznie.

- Zdecydowaliśmy się rozwijać firmę poprzez franczyzę ponieważ daje one korzyści obu stronom - dodaje Radosław Charubin. - Franczyzodawca rozpowszechnia swoje logo i produkty, przez co staje się rozpoznawalny i wyrabia sobie renomę. Franczyzobiorca z kolei ma szansę na niezależność i dobry start we własnym biznesie.

(boa)


Bolesław Adamiec
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022