W lokalach Wook można zjeść potrawy kuchni azjatyckiej przygotowane przez chińskich kucharzy.
Środa
03.08.2011
Spółka Sfinks rozwija koncept restauracji z kuchnią dalekowschodnią.
 

To już dziewiąty lokal sieci Wook. Poprzedni powstał przed dwoma miesiącami – również w Poznaniu, przy ul. Fredry. Nowa restauracja od 30 lipca działa natomiast w centrum handlowym Stary Browar, w sąsiedztwie należącej do tej samej grupy kapitałowej restauracji Sphinx.

- Pierwszy poznański lokal został bardzo pozytywnie przyjęty przez mieszkańców miasta, o czym świadczy jego rosnąca popularność. W Starym Browarze chcemy trafić z naszą ofertą do tych klientów, którzy nie mają czasu na wizytę w restauracji, a jednocześnie chętnie skosztowaliby oryginalnych dań, przygotowanych przez azjatyckich kucharzy – mówi Mariola Krawiec-Rzeszotek, prezes zarządu Sfinks Polska.

Nowy Wook zajmuje 156 m2 wraz z zapleczem i częścią konsumpcyjną. Klienci mają do dyspozycji blisko siedemdziesiąt miejsc przy stolikach oraz w lożach. W lokalu można zjeść potrawy kuchni azjatyckiej przygotowane przez chińskich kucharzy. Przy zachowaniu tradycyjnych smaków kuchni Wooka, model obsługi klienta został dostosowany do charakterystyki miejsca i wielkości lokalu. W odróżnieniu od restauracji Wook przy ul. Fredry, w Starym Browarze nie ma obsługi kelnerskiej, a większość dań jest gotowa do odebrania przez klienta w ciągu kilku minut od złożenia zamówienia. Dania serwowane są w charakterystycznych, kartonowych pudełeczkach umożliwiających zabranie posiłku także na wynos. W związku z otwarciem nowy Wook wprowadził promocyjną ofertę cenową, w ramach której wszystkie dania można kupić za 4,95 zł.

Oprócz lokali Wook, Sfinks Polska ma w swoim portfolio 113 restauracji z segmentu casual dining, należących do sieci Sphinx oraz Chłopskie Jadło. Notowana na giełdzie papierowych wartościowych spółka kontrolowana jest przez Sylwestra Cacka. Inwestor jest też udziałowcem m.in. odzieżowego Redana, jednak ostatnio pozbył się znacznego pakietu akcji spółki, by zasilić kapitałem swój gastronomiczny biznes. Przeprowadził też kolejną emisję akcji Sfinksa, dzięki której pozyskał ponad 40 mln zł. Pieniądze te mają być wykorzystane do spłaty zadłużenia spółki wobec banków, a także na rozwój wszystkich konceptów spółki.

(gum)


Grzegorz Morawski
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa