Zaskakująca zmiana warty w Telepizzy

Drogi Telepizzy i Dariusza Bąka rozeszły się, bo dyrektor miał inną wizję rozwoju sieci w Polsce, niż hiszpańska centrala.
Czwartek
17.11.2011
Dariusz Bąk nie jest już dyrektorem sieci w Polsce.
 

Spięcia między hiszpańską centralą Telepizzy a dyrektorem jej polskiego oddziału narastały od kilku miesięcy. Kością niezgody okazała się wizja rozwoju sieci nad Wisłą. Kiedy Dariusz Bąk poprosił Hiszpanię o 1,5 mln zł potrzebnych do sfinansowania Centralnego Systemu Produkcji i Dostaw usłyszał, że pieniądze musi zdobyć sam, bo dla Telepizzy priorytetem jest podbój rynków Chin i Ameryki Łacińskiej. Bąk postanowił więc spieniężyć istniejące centra logistyczno-dystrybucyjne i oddać część własnych pizzerii sieci w ręce franczyzobiorców. To z kolei nie spodobało się centrali.

- Osoba piastująca stanowisko dyrektora generalnego musi posiadać nie tylko wiedzę, ale i wizję rozwoju przedsiębiorstwa, którym kieruje. Jeśli ta wizja nie pokrywa się z zamysłami właściciela, to trudno o dalszą współpracę. To trochę tak, jakby armator i kapitan statku chcieli obrać sprzeczne kursy. Wówczas ktoś musiałby odejść – mówi Dariusz Bąk.

Nowym dyrektorem generalnym Telepizzy została Iwona Olbryś, wcześniej odpowiedzialna w firmie za marketing. Pracowała też w Telepizzy w Hiszpanii, toteż w oczach centrali może uchodzić za osobę zaufaną. Zdaniem byłego szefa sieci, to odpowiednia osoba na to stanowisko. Podobnego zdania są franczyzobiorcy sieci.

- Z jednej strony wiadomo, że tak ważne zmiany zachodzą w firmie wówczas, gdy nie dzieje się najlepiej. Z drugiej jednak przyjmuję informację o zmianie dyrektora. Dotychczasowemu kierownictwo ewidentnie wyczerpały się pomysły na przyciągnięcie klientów, budowanie atrakcyjnych promocji. Nowa dyrektor sieci może wnieść świeże spojrzenie, poza tym ma doświadczenie wyniesione z pracy w hiszpańskim oddziale Telepizzy - mówi pragnący zachować anonimowość przedsiębiorca prowadzący lokal Telepizzy we franczyzie.

Drogi Dariusza Bąka i Telepizzy rozeszły się, ale były szef sieci nadal pozostanie na rynku HoReCa. Obecnie bierze udział w tworzeniu portalu dla przedsiębiorców z branży gastronomicznej.

- Startup ma być wyszukiwarką ofert B2B (Business To Business) wzbogaconą o możliwości, jakie dają m.in zakupy grupowe i dystrybucja kuponów zniżkowych - zapowiada Bąk.

(gum)


Grzegorz Morawski
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa