Shoarma w Kaskadzie
Kiedy we wrześniu franczyzobiorcy Sphinxa dowiedzieli się, że ich operator dogadał się z wierzycielami, kamień spadł im serca. Franczyzodawca musi co prawda oddać bankom jeszcze blisko 100 mln zł, ale ma na to jeszcze pięć lat. Po trzech pierwszych kwartałach EBITDA Sfinksa (czyli jego zysk przed potrąceniem odsetek od zaciągniętych kredytów, podatków oraz amortyzacji) wyniósł 4,1 mln zł, w porównaniu sięgającej blisko 7 mln zł straty sprzed roku. Spółka uciekła spod topora, poprawia wyniki finansowe i otwiera nowe placówki. Ostatnio otwarta działa w Szczecinie.
Nowy lokal powstał w Galerii Kaskada na powierzchni 315 metrów kwadratowych. Placówka zarządzana jest przez franczyzobiorcę. Jej klienci mogą skorzystać z pełnowymiarowej obsługi kelnerskiej, a także samodzielnie nalać sobie piwa z beczek wbudowanych w ściany obok stolików.
- Sphinx to nasza flagowa marka, która cieszy się popularnością wśród klientów na terenie całej Polski. Miłośników orientalnych smaków w wydaniu Sphinx'a nie brakuje również w Szczecinie, gdzie uruchomiliśmy właśnie drugi lokal pod szyldem tej sieci. Kolejne otwarcia to dla zawsze nas wielka satysfakcja, zwłaszcza w przypadku miast, w których działają już nasze lokale. Potwierdzają bowiem fakt, że nasze koncepty gastronomiczne zyskują kolejnych sympatyków i klientów - mówi Mariola Krawiec-Rzeszotek, wiceprezes Sfinks Polska.
Szczecińska restauracja to 15 punkt sieci Sphinx otwarty w tym roku, a 97 lokal tej marki w Polsce. Notowany na giełdzie papierów wartościowych Sfinks zarządza też 9 placówkami pod marką Chłopskie Jadło oraz 9 lokalami Wook.
Rynek gastronomiczny (restauracje, bary i kawiarnie) przez ostatnie dwa lata notował spadki, ale analitycy przewidują, że okres gorszej koniunktury ma już za sobą. Według Euromonitor International w 2011 roku Polacy wydadzą na posiłki i napoje ok. 29 mld zł, czyli o 4 proc. niż przed rokiem.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...