Powrót piwa do wagonów Warsu
Możliwość sprzedaży napojów alkoholowych do 4,5 proc. oraz piwa pojawiła się z dniem 1 lipca 2011 roku, tj. z dniem wejścia zmian w życie ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Po spełnieniu stosownych wymagań formalnych we wrześniu 2011 roku, po ponad dwudziestu latach zakazu sprzedaży, w pociągach kursujących w relacjach krajowych, do menu wagonów gastronomicznych obsługiwanych przez WARS powróciło piwo alkoholowe (dotychczas sprzedawane było jedynie w pociągach międzynarodowych). Spożywanie piwa dozwolone jest jedynie w obrębie wagonu gastronomicznego.
- Dostawcą piwa jest Grupa Żywiec oraz regionalny browar Konstancin. W efekcie czego sprzedaż z magazynów Wars w okresie wrzesień – grudzień 2011 wzrosła o 22,76 proc w porównaniu do sprzedaży zrealizowanej w tych samych miesiącach w roku 2010. Należy jednak pamiętać, że sprzedaż, o której mówimy jest jednym z kilku elementów składających się na łączne przychody Wars i przyczynia się ona do ich wzrostu o ok. 3-4 proc. – komentuje wyniki sprzedaży Iwo Orzełek, kierownik marketingu Wars SA.
![]() |
Franczyzobiorcy Wars zarządzają 69 wagonami gastronomicznymi, w tym 19 restauracyjnymi (z obsługą kelnerską oraz zastawą porcelanową) i 50 barowymi, gdzie potrawy i napoje wydawane są w naczyniach jednorazowych. |
- Biorąc pod uwagę obiecujące wyniki sprzedaży Żywca, planujemy wprowadzić do wagonów Wars dwa kolejne piwa z ponad 30 oferowanych przez Grupę Żywiec – mówi Piotr Czyżewski z piwnego koncernu.
Wagon na licencji
Franczyzobiorcy Wars wybierani są na podstawie konkursu. Badanie jakości usług z wykorzystaniem tzw. tajemniczego klienta wyłania spośród dotychczasowych franczyzobiorców 12 najlepszych. Ci przedsiębiorcy mogą wybrać dowolną linię do obsługi. Pozostali franczyzobiorcy przystępują do konkursu ofert zgodnie z jego regulaminem.
- Osoby nowe, które chcą przystąpić do systemu franczyzowego Wars przechodzą weryfikację wstępną tzn. rozmowę kwalifikacyjna przed komisją i po takiej rozmowie dostają pozytywna lub negatywna opinię. Potencjalni partnerzy z pozytywną opinią przystępują do kolejnego etapu konkursu, którym jest badanie kompetencji franczyzobiorców. Co roku kilka osób bez doświadczenia we współpracy z Warsem uzyskuje w konkursie umowy franczyzowe - dodaje Iwo Orzełek.
W chwili obecnej firma opracowuje ofertę franczyzową dotyczącą stacjonarnych formatów restauracji Piada Bar i Green Patio, które jeszcze są testowane. Do końca wakacji powinny być znane szczegóły licencji na biznes.
(dw)

ZOBACZ W KATALOGU














































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

W branży spożywczej dominują dziś duże sieci. Najbardziej znane marki znajdziecie na Targach Franczyza.
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
– Nie ma lepszego miejsca na zaprezentowanie swojej oferty franczyzowej niż Targi Franczyza – mówi Tomasz Maj ze Speed Queen.
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali