Lody Bonano na polskim biegunie zimna

Na zdjęciu Marcin Szymanowski, franczyzobiorca Lodów Bonano
Lodziarnie zarabiają głównie wiosną i latem. Te, które znajdują się centrach handlowych mogą liczyć na ruch przez okrągły rok. Wtedy jednak najlepiej uzupełnić ofertę o inne słodkości - na przykład gofry i rurki z kremem. Jak się okazuje zimny biznes sprawdza się nie tylko w kurortach turystycznych, ale także w polskim biegunie zimna. Właśnie w Suwałkach punkt Lodów Bonano prowadzi od roku Marcin Szymanowski. Wcześniej z gastronomią nie miał do czynienia.
- Lody Bonano prowadzę w Suwałkach, w ścisłym centrum miasta. Taki biznes cechuje się sezonowością, dlatego lokal jest otwarty przez 6 miesięcy w roku - od marca do września. Jesienią i zimą lodziarnia jest zamknięta. Na co dzień pracuję zawodowo, ale nie przeszkadza mi to w prowadzeniu punktu - mówi franczyzobiorca.
- Przygotowania do nowego sezonu rozpoczynają się na początku marca, ponieważ w każdy ciepły marcowy dzień jest bardzo duże zainteresowanie lodami, ale takich dni jest zazwyczaj niewiele. Od kwietnia natomiast lokal otwarty jest codziennie bez względu na pogodę. Największa sprzedaż odnotowywana jest pod koniec kwietnia i w maju - twierdzi Marcin Szymanowski.
Obok branży turystycznej to właśnie punkty z lodami są najmniej odporne na załamanie pogody.
- Każdy właściciel lodziarni śledzi prognozę pogody, jednakże zapowiadane prognozy nie zawsze się potwierdzają. Najbardziej prawdopodobną prognozą jest ta, którą sprawdza się z dnia na dzień. W przypadku prognozy kilkutygodniowej z doświadczenia wiem, że nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości - dodaje partner białostockiej firmy
Inwestycja w lodowy biznes wynosi ok. 70 tys. zł. Dzięki umożliwieniu przez Lody Bonano wypożyczenia maszyny produkującej lody, inwestycja spada do kilkunastu tysięcy zł. Firma nie pobiera od partnerów opłaty z tytułu przystąpienia do sieci, istnieje natomiast opłata miesięczna, która wynosi 500 zł.
(dw)

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Dowiedz się z nowego numeru magazynu "Własny Biznes FRANCHISING".
Intermarché obniża ceny, So Coffee nie chce marnować jedzenia, a Multi Ice Group podlicza otwarcia. Przegląd tygodnia 10-17 lutego.
Statystyczny Kowalski zjada 5 l lodów rocznie. A pewnie mógłby nawet czterokrotnie więcej, jak np. przeciętny Amerykanin. Branża lodowa ma więc spory potencjał. Jak otworzyć lodowy biznes?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
Na pewno taki, w którym franczyzobiorcy mogą liczyć na solidne wsparcie franczyzodawcy. Przedstawiamy kilkadziesiąt konceptów franczyzowych, w których inwestycję warto rozważyć w 2023 roku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali