Wtorek
19.06.2012
Którą licencję wybrać? Obie sieci oferują posiłki na wagę. Tego typu restauracji na rynku gastronomicznym wciąż brakuje.
 

Firma Gastromall rozwija równocześnie kilka konceptów gastronomicznych, jednak najpopularniejszym z nich jest sieć restauracji serwujących dania na wagę Olimp. W lipcu zostanie otwarty 10. lokal działający pod logo Olimp. Franczyzobiorcą, który uruchomi punkt w centrum handlowym Focus Mall w Rybniku jest firma zarządzająca już restauracją w Gliwicach. Firma otwiera także własne lokale - jesienią ruszy największa z dotychczasowych restauracji Olimp. Punkt w Krakowie liczy 400 m2. W podobny sposób przebiega rozwój sieci Multifood STP, która posiada 10 restauracji.

- Multifood oferuje bliźniaczy do naszego system samoobsługi - mówi Izabela Domaradzka, koordynator projektów, Grupa Gastromall.
Podobne w obu sieciach są sposób serwowania posiłków i liczba placówek. Inwestycja w Olimp wynosi 180 tys. zł plus nakłady poniesione na adaptację lokalu. Aby otworzyć restaurację Multifood trzeba dysponować 300 tys. zł, przy czym kwota ta zawiera już koszty przystosowania lokalu.

- Wszystkie nasze starania skupione są na uświadomieniu klientom jak ważnym elementem dbania o zdrowie jest odpowiednia, zbilansowana dieta. Oferujemy pieczone i grillowane mięso oraz sałatki z niskokalorycznymi sosami. W naszych lokalach gotują dyplomowani kucharze, każdy franczyzobiorca może być pewien, że jego personel zostanie przeszkolony przez profesjonalistów znających się zarówno na przygotowywaniu potraw jak i na organizacji codziennej pracy restauracji - zapewnia Izabela Domaradzka.

Grupa Gastromall rozwija się także dzięki wsparciu z funduszy unijnych. Firma realizuje równolegle 3 projekty dofinansowane w ramach działania 2.1 Rozwój i podniesienie konkurencyjności przedsiębiorstw. Celem jednego z projektów jest poszerzenie menu Olimpu o dania mączne i na bazie ziemniaków (kopytka, pyzy, kluski śląskie, placki ziemniaczane) przygotowane w oparciu o innowacyjną formułę zdrowej żywności wzbogaconej dodatkiem błonnika.

(dw)


POPULARNE NA FORUM

Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

A widzę, że https://fitking.pl/trojmiasto/ planuje również ekspansje na Sopot, Gdynia i Elbląg (widzę to w narzędziach do analizy konkurencji).

21 wypowiedzi
ostatnia 21.01.2019
Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

Na pewno jest to opłacalne widać, że teraz 'bycie fit' jest modne, a z drugiej strony ludzie nie mają czasu gotować (kilkanaście godzin w pracy, później zamiast stać...

21 wypowiedzi
ostatnia 21.01.2019
Gastronomię czeka świetlana przyszłość

Ludzie coraz bardziej przywiązują wage do tego co jedzą więc modna sa teraz jakies ekokuchnie itd.

5 wypowiedzi
ostatnia 19.01.2019
Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

BartS i jak zdecydowałeś się? Ja ciągle myślę od Dagrasso, ale też roważam Biesiadowo i New York Pizza Department. W te dwa pozostałe koncepty dużo niższe koszty...

2 wypowiedzi
ostatnia 22.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

Cześć, Zastanawiam się nad franczyzą Da Grasso, czy jakiś obecny franczyzobiorca mógłby się wypowiedzieć czy warto ? Jak współpraca z centralą ? Atmosfera tejże...

2 wypowiedzi
ostatnia 23.11.2018
Gastronomia w szkole.

Witam, mój syn chodzi do szkoły Zawodowej na Ul.Gintrowskiego 38 w Warszawie, przyjrzałem się, że jest tak sklepik z żywnością. Zastanawiam się ile taka pani czy pan...

1 wypowiedzi
ostatnia 14.11.2018
Catering dietetyczny

Witam. Poszukuję franczyzy na catering dietetyczny ale nie interesuje mnie wersja gdy dostaję gotowe produkty . Mam wlasną firmę gastronomiczną i moge spokojnie sam o to...

1 wypowiedzi
ostatnia 08.11.2018