Express znaczy taniej

Marką Greco, sieci restauracji w stylu greckim, zarządza powstała we Wrocławiu ponad 20 lat temu firma Medsun. Operator może się poszczycić wieloletnim doświadczeniem w serwowaniu kuchni z Półwyspu Peloponeskiego, gdyż rozwija swoją sieć na Śląsku dłużej niż jest tam obecny na przykład McDonald's. Pierwszy lokal Greco został otwarty w 1991 roku na wrocławskim Starym Rynku i działa z powodzeniem do dnia dzisiejszego. Od 12 lat sieć rozwija się w całej Polsce w dwóch formatach: casual dinning oraz fast foodowym Greco Express. Pod niebieskim logo Greco działa obecnie 11 restauracji, w tym trzy franczyzowe.
- Zamierzamy dalej rozwijać naszą sieć sprzedaży, a zwłaszcza koncept Greco Express – mówi Mariusz Lignowski, prezes zarządu spółki Medsun. - W przeciągu trzech lat chcemy otworzyć 30 lokali liczących po 30 m2. Odpowiednich lokalizacji szukamy w centrach handlowych w województwie dolnośląskim, górnośląskim, wielkopolskim oraz małopolskim.
Główną przeszkodą dla potencjalnych franczyzobiorców jest zebranie kapitału niezbędnego do przystosowania i uruchomienia restauracji. Z myślą o takich przedsiębiorcach Greco przygotowuje program wsparcia partnerów, dzięki czemu ci będą mogli pozyskać dotacje unijne i kredyty. Kwoty dostępne w tych programach pozwalają na uruchomienie restauracji w formacie Greco Express.
Za przystąpienie do sieci franczyzobiorca musi uiścić opłatę wstępną w wysokości 20 tys. zł. Podczas trwania współpracy, dawca licencji z tytułu opłat franczyzowych pobiera 5 proc. od obrotu oraz 2 proc. na cele marketingowe. Powyższe warunki mogą być indywidualnie negocjowane w zależności od lokalizacji i poniesionych nakładów.
- Od partnerów oczekujemy pełnego zaangażowania w prowadzenie biznesu oraz doświadczenia w branży gastronomicznej. W zamian oferujemy m.in. nasz podręcznik operacyjny, programy lojalnościowe, zintegrowany system sprzedaży oraz szkolenia – dodaje Mariusz Lignowski.
(boa)

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
Legendarny amerykański brand wchodzi do Polski i otwiera rynek dla inwestora z ambicją i kapitałem. Do wzięcia masterfranczyza, która może stać się jedną z największych sieci gastronomicznych w kraju.
Pizzerie są nadal chętnie otwieranym biznesem. Jakie marki franczyzowe działają w tym segmencie rynku?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali