Sphinx kończy w dziesiątkę

Kielecki lokal Sphinxa Punkt otwarto 22 grudnia w Galerii Korona Kielce, na powierzchni ponad 170 m 2. Lokal w Ostrowcu Świętokrzyskim działa od 15 grudnia. Franczyzową restaurację uruchomiono na Osiedlu Ogrody. Lokal ma powierzchnię 250 m 2 i może pomieścić blisko 85 gości.
- Nowa restauracja w Kielcach to umocnienie naszej obecności w stolicy województwa świętokrzyskiego, gdzie działa już jeden lokal pod szyldem Sphinx. Do tej pory mieszkańcy tego miasta mogli spróbować naszych dań w restauracji znajdującej się przy kieleckim deptaku. Ostrowiec Świętokrzyski to natomiast kolejne nowe miasto na mapie Sphinxa. Tamtejszą restaurację będzie prowadził franczyzobiorca, z którym rozpoczynamy współpracę. Naszym konceptem interesuje się wielu przedsiębiorców, często z miast, w których do tej pory nie byliśmy obecni. Zupełnie nowe lokalizacje są dla nas szczególnie ciekawe, jednak kluczową sprawą jest potencjał rentowności. Jeśli ten warunek jest spełniony i jednocześnie mamy odpowiedniego partnera franczyzowego decydujemy o uruchomieniu restauracji – mówi Mariola Krawiec-Rzeszotek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska, spółki do której należy sieć Sphinx.
Restauracje w Ostrowcu i Kielcach to odpowiednio dziewiąta i dziesiąta restauracja uruchamiana w tym roku przez Sfinks Polska. Do tej pory otwarto restauracje w Rzeszowie, Łodzi, Krakowie, Zduńskiej Woli, Zgierzu, Kutnie, Starogardzie Gdańskim i Książu Wielkim. Kwota inwestycji w biznes waha się między 400 a 750 tys. zł. Franczyzobiorca zobowiązany jest wnieść jednorazową opłatę w wysokości 20 tys. zł. Do tego dochodzi 6 proc. miesięcznej opłaty liczonej od obrotów i 1 proc. obrotów na fundusz marketingowy.
- Coraz korzystniej dla restauratorów wygląda też sytuacja na rynku nieruchomości. Powstają nowe galerie handlowe, co przekłada się na podaż lokali. Dodatkowo ogólna sytuacja gospodarcza wpływa na większą niż wcześniej elastyczność wynajmujących, co sprzyja naszemu biznesowi – komentuje Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

O tym, dlaczego Xtreme Fitness Gyms stawia na wolnostojące kluby, opowiada Filip Puchalski, Commercial Director marki.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Iwona Korneluk 15 lat temu otworzyła swój pierwszy sklep pod szyldem Moodo. Jak jej się współpracuje z marką?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali