Ambicje większe od pizzy
Wojciech Goduński, właściciel Biesiadowa
Jak podsumuje Pan minione dwanaście miesięcy z punktu widzenia własnych sieci, ale i całego rynku gastronomicznego?
Rok 2012 był dla nas bardzo udany. Dynamiczny wzrost pozwolił nam na osiągnięcie wyniku 85 restauracji w sieciach Biesiadowo i Crazy Piramid Pizza. Zauważyliśmy, że Polacy coraz chętniej spożywają posiłki w restauracjach i zamawiają catering, co ułatwia nam szukanie nowych franczyzobiorców. Dodatkowo, spodziewamy się wzrostu zainteresowania naszymi konceptami gastronomicznymi dzięki współpracy z portalem Pizzaportal.pl. Kolejny kanał sprzedaży pozytywnie wpłynie na wysokość obrotów uzyskiwanych przez franczyzobiorców. Nie spodziewam się, by koniunktura w gastronomii zmieniła się w widoczny sposób. O ile jednak segment fast food będzie się nadal intensywnie rozwijał, o tyle obawiam się, że najdroższe restauracje z segmentu premium mogą mieć kłopoty z utrzymaniem sprzedaży.
Kolejne otwarcia były częściowo spowodowane intensywnymi promocjami. Czy w tym roku będzie podobnie?
Promocje ze skuterem do rozwożenia pizzy czy piecem za 1 zł zadziałały rewelacyjnie. Zachęceni rezultatem, już planujemy kolejne promocje. Ale jeszcze za wcześnie aby mówić o konkretach.
Obecnie liczba pizzerii z logo Biesiadowa przekracza 70. Czy w planach jest powiększenie sieci do konkretnej liczby placówek, czy raczej utrzymanie obecnego "stanu posiadania", ze względu na fakt, że rynek może być trudniejszy niż dotąd?
Głównym celem jest przekroczenie liczby 100 pizzerii. Jest jeszcze wiele miast, w których nie ma Biesiadowa lub Crazy Piramid Pizza. Chcemy zostać największą siecią pizzerii w naszym kraju, a dzięki dogodnym warunkom współpracy i jakości naszych produktów wierzymy, że jesteśmy w stanie to osiągnąć.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali