Lodziarnie notują największe zyski w okresie ciepłych miesięcy. Polscy klienci wciąż rzadko jedzą lody zimą. Lokalizacja w galerii handlowej pozwala częściowo zmniejszyć negatywne efekty sezonowości.
Niedziela
17.03.2013
Pierwszy punkt pojawi się w Pradze. W przeciwieństwie do Grycana większość lodziarni rozwija swoje sieci za pomocą franczyzy.
 

Praga, centrum handlowe Cerny Most – to tam pod koniec marca powstanie pierwsza czeska lodziarnia Zbigniewa Grycana. Podobnie jak w Polsce, również i w kraju naszych południowych sąsiadów marka będzie rozwijać się jednak wyłącznie w oparciu o własne placówki.

Grycan nigdy nie korzystał z franczyzy, a ponad setką działających w Polsce lodziarni zarządza jego spółka. W Czechach już powołał odpowiednie struktury organizacyjne, które mają odpowiadać za rozwój konceptu w tym kraju. Nie ma jednak mowy o spowolnieniu wzrostów w Polsce. W ubiegłym roku w Polsce sieć powiększyła się o 9 lokali, w tym przybędzie ich kilkanaście.

Wśród właścicieli lodowych marek Zbigniew Grycan jest jednym z niewielu, którzy rezygnują z pozyskiwania partnerów we franczyzie. Dla sieci takich, jak Carte d’Or, Lody Bonano, Lody Gotti czy Lodomania sprzedaż licencji na biznes to motor rozwoju.

- W przeciągu najbliższych dwóch lat planujemy otworzyć minimum 15 nowych kawiarni serwujących także lody. Franczyzobiorców poszukujemy na terenie całego kraju – mówi Artur Czoska, dyrektor ds. rozwoju sieci franczyzowej Carte d'Or Cafe.

- Przyszli partnerzy nie muszą mieć doświadczenia w branży. To nie gra roli, najważniejsza jest chęć współpracy i wspólne rozwijanie sieci. Franczyzodawca jest po to aby im pomóc, podpowiedzieć i doradzić. Bardzo często osoby rozpoczynające z nami współpracę sami obsługują lodziarnię. Uczą się wszystkiego od podstaw, a my robimy wszystko, żeby zarazić ich naszą pasją. Wielu kontrahentów, którzy odnieśli sukces w poprzednim sezonie podejmuje decyzję o otwarciu kolejnych lokali w innych miastach – mówi Radosław Charubin, właściciel sieci Lody Bonano.

(gum)


Grzegorz Morawski
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022