Tradycja sprzeda się w galerii
Producent wyrobów cukierniczych, Orawskie Ciacho, działa na rynku od 2011 roku. Firma ma swoim asortymencie ciasta przygotowywane wyłącznie z produktów naturalnych.
- Łączymy tradycję z nowoczesnością. Bazujemy na tradycyjnych recepturach, które dopasowujemy do panujących trendów. Oferujemy zatem produkty o korzeniach regionalnych, ale w nowoczesnej formie – mówi Monika Ligęza, specjalista ds. franczyzy w firmie Orawskie Ciacho. - Wszystko w naszej pracowni powstaje sposobem domowym, bez użycia maszyn. Nasze produkty kupują nie tylko klienci indywidualni, ale również właściciele restauracji i innych lokali gastronomicznych.
Na początku działalności pod szyldem Orawskiego Ciacho powstały cztery własne placówki na Podhalu i Orawie. Opracowano koncept biznesowy, który przyniósł wymierne rezultaty. Zainteresowanie powieleniem tego biznesu sprawiło, że przyszła kolej na franczyzę. - Klientom podobają się nasze cukiernio-kawiarnie, ciekawa kolorystyka, dobry produkt. Otrzymaliśmy dużo zapytań o możliwość współpracy – mówi Monika Ligęza.
W marcu 2013 roku ruszyły pierwsze cukiernie na licencji na Śląsku. Obecnie działają cztery punkty franczyzowe: w Gliwicach, Rudzie Śląskiej, Tarnowskich Górach oraz w Sosnowcu.
- 2014 rok to czas dużego rozwoju firmy oraz franczyzy, planujemy dalszy rozwój na Orawie, Podhalu i w okolicach Krakowa, gdzie szukamy partnerów franczyzowych – mówi Monika Ligęza. - Dodatkowo wdrażamy system informatyczny dedykowany naszej sieci. Następnym krokiem, nad którym właśnie pracujemy, będzie wejście do galerii handlowych. Poszukujemy dogodnych lokalizacji.
Firma bierze również pod uwagę otwarcie kolejnej manufaktury, dzięki której będzie mogła rozwijać się w innych rejonach Polski. Jest to podyktowane założeniami firmy, ale również związane z wieloma zapytaniami od naszych potencjalnych klientów.
- Szukamy dogodnej lokalizacji, tzn. w sąsiedztwie dostawców naturalnych surowców niezbędnych do produkcji wypieków – mówi Monika Ligęza.
(awh)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Mistrz Piekarz rusza w Polskę
/03.11.2025
Pierwszy punkt Mistrza Piekarza działa dopiero od kilku miesięcy, a sieć już planuje dalszą ekspansję. Nowy model mobilnej piekarni przyciąga przedsiębiorców m.in. niską kwotą początkowej inwestycji.
Sushi Bistro wprowadza zmiany w menu i chwali się wzrostami sprzedaży.
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kiedy prawo konsumenta staje się nadużyciem?
/08.11.2025
Czy klient może odstąpić od umowy i zażądać zwrotu pieniędzy, nawet gdy firma już wykonała usługę? Sprawa rozpatrywana przez Trybunał Sprawiedliwości UE pokazuje, że ochrona konsumenta ma swoje granice.
Paula Zielińska zaczynała od etatu w sieciowej siłowni, prowadziła rodzinny klub fitness, a dziś jest właścicielką trzech klubów Xtreme Fitness Gyms.
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Oto kilka pomysłów ze świata franczyzy.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali