Sieci gastronomiczne używają Facebooka do informowania swoich klientów o najnowszych promocjach oraz nowych lokalach.
Piątek
06.12.2013
Znany fast food znalazł nietypowy sposób na pozbycie się nielojalnych klientów.
 

Norweska firma zarządzająca barami Burger King wprowadziła nową politykę dotyczącą działającego na Facebooku fanpage'a. Do tej pory fast food miał 38 tys. fanów, dzisiaj jest ich o 3/4 mniej. Jak podaje portal hotmoney.pl to efekt usunięcia nielojalnych użytkowników, czyli tych, którym fanpage posłużył za miejsce składania skarg na serwowane dania i wybrane restauracje.

Marketingowcy norweskiej filii zaproponowali fanom marki talon na kanapkę Big Mac, serwowaną przez konkurencję - McDonald's. Odzew był niezwykle duży. Na prowokację dało się "nabrać" 30 tys. osób. Ci, którzy zadeklarowali się jako wierni marce otrzymali zaproszenie do polubienia nowego fanpage'a Burger King. Pozostałym podziękowano i uniemożliwiono zapisanie się do nowopowstałej społeczności.

Trzeba przyznać, że to dziwne posunięcie. Wiele firm traktuje Facebooka nie tylko jako miejsce odczytywania pochwalnych peanów na cześć firmy, ale również oczekuje szczerych opinii o ich działalności. Warto dodać, że talonów na darmowego Big Maca starczyło tylko dla tysiąca osób. Pozostali musieli obejść się smakiem.

(dw)


Daniel Wilk
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022