Rolują sushi, nie klientów

Koku Sushi oczekuje od franczyzobiorcy zaangażowania w biznes, dzięki któremu zwrot z inwestycji ma nastąpić po 6-8 miesiącach.
Niedziela
15.12.2013
Sushi nie uchodzi już za ekskluzywny typ jedzenia, dlatego Koku Sushi planuje otwarcia w mniejszych miastach.
 

Pierwsza restauracja Koku Sushi powstała 10 lat temu. Dzisiaj działają już trzy bary sushi – w Białymstoku, Ostrowie Wielkopolskim i Łomży, trzy następne mają powstać w 2014 roku. – Kilka lat temu miał miejsce boom na japońską kuchnię. Działo się to jednak w dużych miastach, dlatego dziś koncentrujemy się na mniejszych miejscowościach. Sushi nie uchodzi już za ekskluzywny typ jedzenia. Wprost przeciwnie, coraz częściej podchodzi się do niego jako do zdrowego fast foodu, jak jest to na Zachodzie – tłumaczy Urszula Olechno, współwłaścicielka.

Franczyzobiorca wybiera samodzielnie lokal o powierzchni 60-80 m2. Następnie jest on poddawany ocenie centrali pod kątem wysokości czynszu, położenia, w jaki sposób lokal można zaaranżować i ile osób może znaleźć w nim zatrudnienie. Przedsiębiorcy mogą także liczyć na wsparcie w zakresie podpisania umów z dostawcami mediów oraz otrzymania niezbędnych pozwoleń – od Sanepidu oraz straży pożarnej. Inwestycja w sushi bar wyniesie 70-120 tys. zł. Jego personel przejdzie szkolenie w którejś z działających już restauracji.

- Koku Sushi wraz z innymi zaprzyjaźnionymi sushi barami jest współtwórcą różnych inicjatyw kulinarnych, miedzy innymi Nocy Sushi, kiedy to klienci po dużo niższej cenie mogą spróbować pozycji z naszego menu. Osoby, które zdecydują się na współpracy z nami otrzymają kontakt do sprawdzonych dostawców, wytyczne dotyczące aranżacji lokalu oraz jego wyposażenia - dodaje Urszula Olechno.

(dw)


Daniel Wilk
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022