Rolują sushi, nie klientów
Pierwsza restauracja Koku Sushi powstała 10 lat temu. Dzisiaj działają już trzy bary sushi – w Białymstoku, Ostrowie Wielkopolskim i Łomży, trzy następne mają powstać w 2014 roku. – Kilka lat temu miał miejsce boom na japońską kuchnię. Działo się to jednak w dużych miastach, dlatego dziś koncentrujemy się na mniejszych miejscowościach. Sushi nie uchodzi już za ekskluzywny typ jedzenia. Wprost przeciwnie, coraz częściej podchodzi się do niego jako do zdrowego fast foodu, jak jest to na Zachodzie – tłumaczy Urszula Olechno, współwłaścicielka.
Franczyzobiorca wybiera samodzielnie lokal o powierzchni 60-80 m2. Następnie jest on poddawany ocenie centrali pod kątem wysokości czynszu, położenia, w jaki sposób lokal można zaaranżować i ile osób może znaleźć w nim zatrudnienie. Przedsiębiorcy mogą także liczyć na wsparcie w zakresie podpisania umów z dostawcami mediów oraz otrzymania niezbędnych pozwoleń – od Sanepidu oraz straży pożarnej. Inwestycja w sushi bar wyniesie 70-120 tys. zł. Jego personel przejdzie szkolenie w którejś z działających już restauracji.
- Koku Sushi wraz z innymi zaprzyjaźnionymi sushi barami jest współtwórcą różnych inicjatyw kulinarnych, miedzy innymi Nocy Sushi, kiedy to klienci po dużo niższej cenie mogą spróbować pozycji z naszego menu. Osoby, które zdecydują się na współpracy z nami otrzymają kontakt do sprawdzonych dostawców, wytyczne dotyczące aranżacji lokalu oraz jego wyposażenia - dodaje Urszula Olechno.
(dw)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Rzuć korpo, przejdź na swoje
/26.08.2025
Odejście z korporacji i otwarcie własnego biznesu to poważny krok. Ale wiele osób go zrobiło i nie żałuje.
Sieć oferuje już cztery modele współpracy. Najnowszy z nich stawia na mniejsze lokale, niższe koszty inwestycji oraz minimalistyczny wystrój.
Zostaw etat, postaw na siebie! Nowy numer „Własny Biznes FRANCHISING” to konkretne pomysły na biznes, sprawdzone modele franczyzowe i inspirujące historie przedsiębiorców.
Popeyes pojawi się w Poznaniu, KOKU Sushi chwali się pierwszym półroczem, a Salad Story odświeża menu. Przegląd tygodnia 13-20 lipca.
W co zainwestować, aby dobrze zarobić – to pytanie nurtuje wielu z nas. Na jakie zarobki mamy szansę we franczyzie?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali