Zrezygnują z Polski?
Wśród działających w naszym kraju lodziarni dominują te sezonowe - działające od maja do końca lata. Wszystko dlatego, że w Polsce dominuje przekonanie, że lody kupuje się wyłącznie latem. Nie zmienia tego fakt, że coraz więcej lodziarni znajduje lokale w centrach handlowych, gdzie pogoda nie ma większego wpływu na liczbę odwiedzających klientów.
- Próbowaliśmy różnych sposobów na przedłużenie sezonu – poszerzaliśmy ofertę o gofry, rurki z kremem, ciastka. Jednak w naszym klimacie koniec września oznacza zwykle koniec sprzedaży - przyznaje Radosław Charubin, właściciel sieci Lody Bonano.
Mimo to Lody Bonano współpracują z prawie setką franczyzobiorców, którzy otwierają swój biznes na kilka miesięcy. Häagen-Dazs przyjął inną strategię. Pochodząca z USA sieć luksusowych lodziarni planowała otwierać lokale w najbardziej prestiżowych miejscach - docelowo miało ich być 150. Skończyło się na dwóch punktach w Warszawie - w Galerii Mokotów i na Nowym Świecie oraz we Wrocławiu. Dwa z nich zostały zamknięte. Pozostała jedynie lodziarnia w centrum stolicy. Jak donosi Puls Biznesu Häagen-Dazs w ogóle może w najbliższym czasie wycofać się z Polski, bo klientów na lody, których gałka kosztuje ok. 9 zł jest jak na lekarstwo. Dla międzynarodowej firmy nie będzie to jednak duża strata, bowiem marka działa w 70 krajach całego świata. Być może powtórzy się scenariusz Burger Kinga, który zaliczył nieudany debiut nad Wisłą, ale po kilku latach powrócił - z sukcesem.
Häagen-Dazs nie zniknie całkowicie z rynku. W wielu sklepach, między innymi w delikatesach Almy Market ich sprzedaż ma się całkiem dobrze. Ten kanał dystrybucji jest po prostu tańszy i nie wymaga tak dużych nakładów inwestycyjnych jak w lodziarnię. Franczyzobiorca, który chciał poprowadzić lokal Häagen-Dazs musiał liczyć się z inwestycją minimum 125 tys. euro.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jak to jest prowadzić Żabkę
/05.12.2025
Mariusz Mietelski po latach pracy w gastronomii zdecydował się wejść we współpracę z siecią Żabka. Jak ocenia z perspektywy czasu swoją decyzję?
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali