Sfinks wychodzi z paszczy lwa
System operatorski to taki, w którym inwestorem jest spółka (w tym przypadku franczyzodawca) i to do niej trafia wypracowany zysk. Rolą operatora jest zarządzanie przydzielonym mu lokalem - pobiera wynagrodzenie zależne od tego, jaki wypracuje obrót. Takie rozwiązanie jest wdrażane do coraz większej liczby lokali Sphinks, głównie kosztem tradycyjnej franczyzy. Nie oznacza to jednak, że spółka chce zrezygnować z udzielania licencji na biznes.
- Systemy operatorskie sprawdzają się w dużych miastach i w galeriach handlowych, gdzie zasady determinujące sukces sprzedaży są nam dobrze znane - mówi Sylwester Cacek, prezes Sfinksa. - Wciąż jednak zależy nam na partnerstwie franczyzowym w mniejszych miejscowościach, gdzie nie mamy informacji o potencjale lokalnego rynku. W 2014 roku chcemy otworzyć ok. 10 nowych placówek franczyzowych.
Pomocą dla biorcy licencji będzie wyłączenie z tzw. konsolidacji, czyli szczegółowego sprawozdania finansowego. Kiedy Sfinks nie będzie ujmował w swoich wynikach restauracji franczyzowych (nie będzie ich konsolidować), to franczyzobiorcy nie będą musieli dostarczać danych księgowych w formie jak do konsolidacji, czyli nie będą musieli prowadzić pełnej księgowości. Według Sylwestra Cacka, taki zabieg może zmniejszyć koszty nawet o 4 tys. zł miesięcznie.
Sfinks to spółka po przejściach. W 2009 roku groziła jej już upadłość. Wtedy od bankructwa uratował ją właśnie Cacek, który wykupił 33 proc. udziałów, a wkrótce po tym zasiadł na fotelu prezesa. Od tego czasu w firmie rozpoczął się czas gruntowych przemian: zamykania nierentownych restauracji, zmian w menu i wystroju lokali oraz wprowadzania nowych zasad.
Jeszcze w 2011 roku strata spółki sięgała prawie 19 mln zł. W ciągu kolejnych dwóch lat Sfinks postawił duże kroki w kierunku wypracowania dodatniego skonsolidowanego wyniku, poprawiając się kolejno o 9 i 9,5 mln. Do wyjścia na plus spółce brakuje 0,5 mln. zł. Jeżeli tendencja się utrzyma, kolejny rok powinien przynieść ok. 9 mln zysku.
(ap)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Food truck z dofinansowaniem
/18.11.2025
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
AM AM Kebab wprowadza aplikację lojalnościową, aktualizuje ofertę i zapowiada nową kampanię reklamową. To największe zmiany w działalności marki od początku jej istnienia.
Pierwszy punkt Mistrza Piekarza działa dopiero od kilku miesięcy, a sieć już planuje dalszą ekspansję. Nowy model mobilnej piekarni przyciąga przedsiębiorców m.in. niską kwotą początkowej inwestycji.
Sushi Bistro wprowadza zmiany w menu i chwali się wzrostami sprzedaży.
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Biznesy, które dobrze prosperują
/08.11.2023
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie.
Pochodząca ze Szwecji marka DRM-LND postanowiła podbić serca pokolenia Z i Alfa. Właśnie rozpoczyna rozwój franczyzowy w Polsce.
Od masaży orientalnych po mobilną depilację – sektor usług estetycznych w Polsce coraz częściej rozwija się nie poprzez pojedyncze salony, lecz za pomocą franczyzy. Sprawdzamy, kto buduje sieci w branży beauty i co realnie zyskują franczyzobiorcy.
– Inwestycja w siłownię fit+ zwraca się już po mniej więcej 24-36 miesiącach – mówi Marcin Dobrowolski, prezes sieci bezobsługowych siłowni fit+.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali