Sfinks wychodzi z paszczy lwa
System operatorski to taki, w którym inwestorem jest spółka (w tym przypadku franczyzodawca) i to do niej trafia wypracowany zysk. Rolą operatora jest zarządzanie przydzielonym mu lokalem - pobiera wynagrodzenie zależne od tego, jaki wypracuje obrót. Takie rozwiązanie jest wdrażane do coraz większej liczby lokali Sphinks, głównie kosztem tradycyjnej franczyzy. Nie oznacza to jednak, że spółka chce zrezygnować z udzielania licencji na biznes.
- Systemy operatorskie sprawdzają się w dużych miastach i w galeriach handlowych, gdzie zasady determinujące sukces sprzedaży są nam dobrze znane - mówi Sylwester Cacek, prezes Sfinksa. - Wciąż jednak zależy nam na partnerstwie franczyzowym w mniejszych miejscowościach, gdzie nie mamy informacji o potencjale lokalnego rynku. W 2014 roku chcemy otworzyć ok. 10 nowych placówek franczyzowych.
Pomocą dla biorcy licencji będzie wyłączenie z tzw. konsolidacji, czyli szczegółowego sprawozdania finansowego. Kiedy Sfinks nie będzie ujmował w swoich wynikach restauracji franczyzowych (nie będzie ich konsolidować), to franczyzobiorcy nie będą musieli dostarczać danych księgowych w formie jak do konsolidacji, czyli nie będą musieli prowadzić pełnej księgowości. Według Sylwestra Cacka, taki zabieg może zmniejszyć koszty nawet o 4 tys. zł miesięcznie.
Sfinks to spółka po przejściach. W 2009 roku groziła jej już upadłość. Wtedy od bankructwa uratował ją właśnie Cacek, który wykupił 33 proc. udziałów, a wkrótce po tym zasiadł na fotelu prezesa. Od tego czasu w firmie rozpoczął się czas gruntowych przemian: zamykania nierentownych restauracji, zmian w menu i wystroju lokali oraz wprowadzania nowych zasad.
Jeszcze w 2011 roku strata spółki sięgała prawie 19 mln zł. W ciągu kolejnych dwóch lat Sfinks postawił duże kroki w kierunku wypracowania dodatniego skonsolidowanego wyniku, poprawiając się kolejno o 9 i 9,5 mln. Do wyjścia na plus spółce brakuje 0,5 mln. zł. Jeżeli tendencja się utrzyma, kolejny rok powinien przynieść ok. 9 mln zysku.
(ap)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Handel pod presją kosztów
/10.12.2025
Sieć Chorten przekroczyła już 3000 sklepów partnerskich, a tempo dołączania nowych punktów wciąż rośnie. Co o tym decyduje?
Mariusz Mietelski po latach pracy w gastronomii zdecydował się wejść we współpracę z siecią Żabka. Jak ocenia z perspektywy czasu swoją decyzję?
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Karolina Chmiel w trzy miesiące otworzyła pięć placówek VeloBanku. Co ją skusiło w tej franczyzie?
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali