Od dostawcy do menedżera
Spółka DP Poland, zarządzająca rozwojem sieci Domino’s Pizza, podsumowała 2013 rok. Wyniki sprzedaży budzą optymizm. Przychody poprawiły się o 66 proc., rosnąc z poziomu 1,85 mln funtów brytyjskich (ok. 9,25 mln zł) do 3 mln funtów (15 mln zł). O 150 proc. wzrosła sprzedaż przez internet, udało się też o blisko 50 proc. poprawić marżę. Niestety, jak podaje StockMarketWire.com, pomimo wzrostu obrotów, polski oddział międzynarodowego giganta wciąż jest na minusie. I to coraz większym. Strata na poziomie EBITDA (czyli przed opodatkowaniem, podatkami i amortyzacją) wzrosła z 2,6 do 2,8 mln funtów (czyli z 13 do 14 mln zł).
Centrala tłumaczy, że ostateczny wynik finansowy obciążają rosnące wydatki na marketing. Inwestycje w wizerunek marki w Polsce wydają się skądinąd uzasadnione. Bo chociaż Domino’s Pizza jest najbardziej liczną siecią pizzerii na świecie, to ma już na koncie jedną nieudaną próbę zaistnienia nad Wisłą. Dlatego teraz dokłada wszelkich starań, by zadomowić się w gastronomicznym krajobrazie Polski.
Póki co wygląda na to, że plan udaje się realizować. W 2013 roku liczba pizzerii DP wzrosła o 1/3 i liczy obecnie 19 punktów. Sieć powiększyła swój zasięg, wychodząc wreszcie poza Warszawę, która do tej pory była jedynym miastem goszczącym amerykańską markę. Dwie pierwsze placówki poza stolicą otwarto w Krakowie, kolejną – w Piasecznie. W październiku Domino’s doczekała się też pierwszego franczyzobiorcy. Został nim Jakub Stępień, który w sieci przebył drogę od kierowcy, przez menedżera, do właściciela swojego lokalu.
- Zawsze chciałem mieć swoją własną pizzerię, dlatego kiedy pojawiła się okazja podpisałem umowę z Domino's Polska. Wyniki mojej pizzerii są na tyle obiecujące, że obecnie prowadzę rozmowy z potencjalnymi inwestorami zainteresowanymi finansowaniem kolejnych pizzerii Domino's prowadzonych przeze mnie – mówi franczyzobiorca.
Peter Shaw, dyrektor generalny DP Poland, podkreśla rolę franczyzy w przyszłych planach rozwoju sieci.
- Nie wykluczamy, że to właśnie model franczyzowy odegra kluczową rolę w rozwoju sieci Domino’s w Polsce – twierdzi. – W 2013 roku mając na uwadze wzrost sprzedaży, skoncentrowaliśmy się także na podniesieniu marży brutto poprzez optymalizację kosztów lokalowych i przy zachowaniu wysokiej jakości produktów. Ponadto wdrożyliśmy nowy format lokali, co pozwoliło na znaczącą redukcję kosztów, związanych z wystrojem i aranżacją oraz z opłatami eksploatacyjnymi. Nasza strategia na 2014 opiera się na dalszej budowie świadomości marki i rozwijaniu sprawdzonego modelu biznesowego. W najbliższym czasie planujemy też otwarcie 2 nowych lokali w Warszawie i Krakowie.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali