Gastronomia kosztuje

Ile trzeba zainwestować w pizzerię?
Koszty możemy podzielić na dwie kategorie – inwestycja w lokal i koszty stałe, związane z jego funkcjonowaniem. Średnia kwota inwestycji mieści się w przedziale 200–350 tys. zł i zależy ona od wielkości i położenia lokalu, a także od sprzętu, który właściciel zdecyduje się kupić. Do tej kwoty należy doliczyć jednorazową opłatę licencyjną w wysokości 12 tys. zł oraz comiesięczną (płatną od drugiego miesiąca działalności) opłatę franczyzową. Jej wysokość to, w zależności od zakresu współpracy ok. 1,5 tys. zł.
Okres inwestowania w lokal to proces ciągły. Największe koszty, które trzeba ponieść, to te związane są z otwarciem lokalu. W każdym kolejnym miesiącu użytkowania, tak jak w domu, należy zainwestować w dopracowanie wyglądu czy wymianę sprzętu. Te koszty są jednak znacznie niższe od tych, które należy ponieść na początku rozpoczęcia działalności.
Kiedy wydatki zwracają się?
Ciężko jest jednoznacznie określić kiedy restauracja zaczyna przynosić zysk. Może być to okres od jednego do nawet kilku miesięcy. Wszystko zależy od dynamiki wzrostu obrotu i opłat stałych, związanych z prowadzeniem lokalu. Mam tu na myśli opłatę za prąd, czynsz czy wypłaty dla pracowników. W moim przypadku koszty prowadzenia restauracji były bardzo duże, a pierwsze zyski, pomimo dużego obrotu, pojawiły się dopiero po siedmiu miesiącach.
Jak wyglądają początki działalności gastronomicznej?
Na początku zmagałem się z kłopotami osoby inwestującej w gastronomię. Dobranie odpowiedniego zespołu pracowników i przeprowadzenie serii szkoleń wymaga dużo pracy. Rozpoczęcie działalności wiąże się z bardzo ograniczoną ilością czasu na odpoczynek. Oczywiście nie oznacza to, że właściciel spędza w pracy po kilkanaście godzin dziennie, ale mając swój biznes myślami jest ciągle z nim.
rozmawiał (dw)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

W trakcie wieloletniej stagnacji w obszarze stricte ofert franczyzowych na polskim rynku franczyzowym w segmencie gastronomicznym, postanowiliśmy dokładnie zrewidować naszą ofertę.
Franczyzodawcy kilkudziesięciu konceptów czekają na Ciebie! 14 marca do godz. 16:00 na Targach Franczyza na PGE Narodowym dowiesz się, jak otworzyć biznes we franczyzie.
Poznaj kilkadziesiąt sprawdzonych pomysłów na biznes na Targach Franczyza 13-14 marca na PGE Narodowym! Śledź relację na żywo i znajdź inspirację dla siebie!
Zbudowanie biznesu od podstaw to duże wyzwanie, dlatego warto rozważyć sprawdzony model – franczyzę. Już 13-14 marca 2025 na PGE Narodowym w Warszawie odbędą się Targi Franczyza, podczas których poznasz gotowe pomysły na dochodowy biznes.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 13-14 marca na Targi Franczyza na PGE Narodowym i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Solarium nie tylko dla opalenizny – coraz więcej klientów szuka w nim poprawy nastroju i zastrzyku witaminy D. Paradaise Studio Solarium rusza z franczyzą.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali