Rzeszów i Lublin na wagę złota
Sebastian Banasik, franczyzobiorca sieci Olimp
Sebastian Banasik od kilku lat jest związany z branżą gastronomiczną. Zanim podpisał pierwszą umowę franczyzową z siecią Olimp również prowadził lokal, z tym że miał on charakter rozrywkowy. Tym razem zdecydował się na przyciągnięcie głodnych klientów. Przedsiębiorca poznał restauracje z jedzeniem na wagę w Krakowie, gdzie działał już lokal Olimpu. Wkrótce potem wspólnie z bratem otworzył biznes w Rzeszowie.
- W centrum miasta powstawała wtedy Galeria Rzeszów sąsiadująca z dworcem. Czułem, że lokalizacja będzie strzałem w dziesiątkę i przyciągnie mieszkańców. Nie myliłem się. W centrum handlowym na trzecim piętrze znajduje się osiem różnych restauracji. Ten koncept dobrze wpisuje się w food courty tego typu obiektów, o czym świadczą kolejki. Po półtora roku z innymi wspólnikami zdecydowaliśmy się na otwarcie kolejnej restauracji w centrum handlowym Lublin Felicity – mówi Sebastian Banasik.
Kolejna restauracja, której współwłaścicielem będzie franczyzobiorca, powstanie także w centrum handlowym, w Tarasach Zamkowych w Lublinie. Otwarcie planowane jest w 2015 roku. Partnerzy Olimpu, aby przyciągnąć klientów, często organizują promocję, na przykład w postaci tańszych zestawów obiadowych. Franczyzodawca przekazuje wówczas plakaty informujące o aktualnej promocji. Centrala firmy wprowadziła także karty stałego klienta, dzięki którym właściciel karty magnetycznej może liczyć na rabaty w każdej restauracji Olimpu.
- Inwestując w lokal gastronomiczny przeprowadzamy kilka analiz, w tym miasta i lokalizacji. Lepiej czasem zapłacić wyższy czynsz za lokal w znanym centrum handlowym, bo i tak inwestycja nam się zwróci. Otwierając restaurację w centrum handlowym trzeba pamiętać o dostosowanie pracy lokalu do godzin otwarcia. Zwykle są to godziny 9-21 w dni powszednie oraz w weekendy. W związku z tym należy zaplanować zmianowy system pracy. W moim rzeszowskim Olimpie liczącym 90 m2 zatrudnienie znalazło 14 osób – dodaje franczyzobiorca.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Park rozrywki: biznes z przyszłością
/02.12.2025
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
– Rosnące zainteresowanie zabiegami estetycznymi i zmieniające się oczekiwania klientów wpływają na rozwój franczyzy beauty – mówi Aleksandra Wojciechowska-Staszczyk z Perfect Look Clinic.
Stworzyli glamping, czyli alternatywną formę wypoczynku zapewniającą bliski kontakt z przyrodą. Ilona Wrońska i Leszek Lichota zapewniają, że ich Forrest Glamp to idealne miejsce, aby nabrać dystansu i zapału do pracy.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali