Rzeszów i Lublin na wagę złota

Sebastian Banasik, franczyzobiorca sieci Olimp
Sebastian Banasik od kilku lat jest związany z branżą gastronomiczną. Zanim podpisał pierwszą umowę franczyzową z siecią Olimp również prowadził lokal, z tym że miał on charakter rozrywkowy. Tym razem zdecydował się na przyciągnięcie głodnych klientów. Przedsiębiorca poznał restauracje z jedzeniem na wagę w Krakowie, gdzie działał już lokal Olimpu. Wkrótce potem wspólnie z bratem otworzył biznes w Rzeszowie.
- W centrum miasta powstawała wtedy Galeria Rzeszów sąsiadująca z dworcem. Czułem, że lokalizacja będzie strzałem w dziesiątkę i przyciągnie mieszkańców. Nie myliłem się. W centrum handlowym na trzecim piętrze znajduje się osiem różnych restauracji. Ten koncept dobrze wpisuje się w food courty tego typu obiektów, o czym świadczą kolejki. Po półtora roku z innymi wspólnikami zdecydowaliśmy się na otwarcie kolejnej restauracji w centrum handlowym Lublin Felicity – mówi Sebastian Banasik.
Kolejna restauracja, której współwłaścicielem będzie franczyzobiorca, powstanie także w centrum handlowym, w Tarasach Zamkowych w Lublinie. Otwarcie planowane jest w 2015 roku. Partnerzy Olimpu, aby przyciągnąć klientów, często organizują promocję, na przykład w postaci tańszych zestawów obiadowych. Franczyzodawca przekazuje wówczas plakaty informujące o aktualnej promocji. Centrala firmy wprowadziła także karty stałego klienta, dzięki którym właściciel karty magnetycznej może liczyć na rabaty w każdej restauracji Olimpu.
- Inwestując w lokal gastronomiczny przeprowadzamy kilka analiz, w tym miasta i lokalizacji. Lepiej czasem zapłacić wyższy czynsz za lokal w znanym centrum handlowym, bo i tak inwestycja nam się zwróci. Otwierając restaurację w centrum handlowym trzeba pamiętać o dostosowanie pracy lokalu do godzin otwarcia. Zwykle są to godziny 9-21 w dni powszednie oraz w weekendy. W związku z tym należy zaplanować zmianowy system pracy. W moim rzeszowskim Olimpie liczącym 90 m2 zatrudnienie znalazło 14 osób – dodaje franczyzobiorca.
(dw)

ZOBACZ W KATALOGU


























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Udział restauracji franczyzowych w sieci Sfinks Polska to już ponad 93 proc. Grupa przede wszystkim przekształca lokale własne, oddając je w ręce franczyzobiorców.
Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.
– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Żabka nie zwalnia i już ma 10 tys. franczyzobiorców. Okrągłą liczbę zamyka franczyzobiorczyni z Gliwic.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali