Fortuna ziemniakiem się toczy
Groole to bistro serwujące pieczone ziemniaki podawane z różnymi nadzieniami: mięsnymi, wegetariańskimi, wegańskimi, bezglutenowymi.
– Większości z nas ziemniak kojarzy się z dodatkiem do schabowego i kapusty. Natomiast ziemniaki serwowane w naszym lokalu bardziej przypominają ziemniaka pieczonego z ogniska. Ziemniaki podawane z różnymi nadzieniami to popularne danie fastfoodowe w wielu krajach. Postanowiłyśmy spróbować zaszczepić ten pomysł na polskim, a właściwie warszawskim gruncie – mówi Anna Nillson, współwłaścicielka bistro Groole. – Otwierając Groole chciałyśmy stworzyć miejsce autentyczne, z prostym i zarazem wartościowym jedzeniem, innowacyjnym, a jednocześnie zakorzenionym w polskiej tradycji kulinarnej – dodaje Agata Dubas, druga współwłaścicielka.
Na razie działa tylko jeden lokal pod logo Groole, który znajduje się w stolicy.
– Po trzech latach od otwarcia bistro zaczęło funkcjonować bez konieczności naszego nieustannego nadzoru. To zasługa wprowadzonych standardów i zaangażowania sprawdzonej ekipy pracowniczej. Uważamy, że bistro z pieczonymi ziemniakami mogłoby działać z powodzeniem w wielu miastach Polski. Dlatego postanowiłyśmy podzielić się z innymi przedsiębiorcami naszym pomysłem na biznes i zdobytym doświadczeniem – planuje Agata Dubas.
Właścicielki myślą o otwarciu kolejnego lokalu, ale najwcześniej za dwa lata. Na razie chcą się skupić na rozwoju sieci poprzez franczyzę. Zapewniają, że będą wspierać swoich franczyzobiorców na każdym etapie współpracy - począwszy od doradztwa w zakresie wyboru lokalizacji na bistro, uzyskaniu pozwoleń, rekrutacji personelu, aż po organizację szkoleń z zakresu menu i obsługi urządzeń gastronomicznych.
Szacowana kwota inwestycji w bistro Groole to 50-90 tys. zł. Obejmuje ona koszty remontowe, konserwatorskie, wyposażenie i urządzenie lokalu. Przyszły właściciel musi jednak to tej kwoty doliczyć jeszcze 10 tys. opłaty licencyjnej oraz wysokość czynszu, który będzie musiał płacić za lokal w trakcie trwania remontu aż do momentu, gdy biznes nie zacznie na siebie zarabiać. Optymalna powierzchnia lokalu na bistro to 40-80 m2. O szczegółowych warunkach jakie musi spełnić lokal przeczytasz w artykule „Lokal na bistro” na portalu LokalnaBiznes.pl. W trakcie trwania współpracy franczyzobiorca Groole będzie zobowiązany do uiszczania raz w miesiącu opłaty bieżącej w wysokości 2 tys. zł oraz 200 zł opłaty marketingowej. Właścicielki zwrot z inwestycji w Groole szacują na 7-10 miesięcy. (smoli)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Połączenie restauracji z produkcją piwa przyciąga klientów. Browar Korona postanowił to wykorzystać.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorczyni Tax Safe z Krakowa dba o work-life balance, ale klientów cały czas jej przybywa. Jak sobie radzi?
La Mancha szuka partnerów szczególnie w Białymstoku i Szczecinie. Dlaczego to dobry moment na nawiązanie współpracy?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...