Jogurteria na deser
Mrożony deser to nie wymysł współczesnej cywilizacji. Jako pierwsi kilka tysięcy lat temu spróbowali go starożytni Chińczycy, wtórowali im Rzymianie. Do tego zestawienia nie pasują Amerykanie, ale fakty są takie, że to właśnie oni wymyślili prawie 40 lat temu mrożone jogurty. I nic dziwnego, skoro za oceanem zjada się rocznie średnio 20 litrów lodów na osobę, a co trzeci mieszkaniec cierpi na otyłość. Mrożone jogurty są mniej kaloryczne i zdrowsze. Statystyki spożycia nie są dla polskich producentów aż tak dobre. Zjadamy 4 litry rocznie, z czego wg TNS OBOP ponad ¾ z tej liczby w okresie od kwietnia do września. Do tej pory w naszym kraju otwarto kilkadziesiąt jogurterii, głównie w centrach handlowych dużych miast, bo tam pojawia się na nie popyt.
- Ważnym elementem strategii jest wybór lokalizacji. Zarówno wyspa, jak i lokal posiadają swoje plusy i minusy. Zaletą wyspy jest duża widoczność, a wadą – krótkie umowy najmu z centrum handlowym oraz problemy z zapewnieniem bieżącej wody czy kanalizacji. W lokalu natomiast dysponujemy dłuższymi umowami, ale widoczność jest mniejsza. Z naszych obserwacji wynika, iż klienci bardziej przywiązują się do lokali i chętniej spędzają w nich czas niż w wyspach, gdzie częściej decydują się na zamówienia na wynos – wyjaśnia Agata Kuza, PR manager Redberry.
Inwestycja w punkt z mrożonymi jogurtami pod logo Redberry wynosi ok. 170 tys. zł. Sieć założona w 2011 roku oferuje nie tylko jogurty, ale także owocowe soki, koktajle i zdrowe przekąski. Redberry liczy 10 lokali.
- Wiele osób porównuje mrożone jogurty do zwykłych lodów i zastanawia się nad różnicami w prowadzeniu obu rodzajów działalności. Produkcja mrożonych jogurtów jest ok. 20 proc. droższa od produkcji lodów. Bycie fit jest modne, a zdrowie jest w cenie. Redberry rośnie w siłę i planuje dalszą ekspansję. Jogurterie, czyli stoiska z mrożonymi jogurtami jeszcze do niedawna były nowością na rynku, a dziś znajdziemy je w najpopularniejszych centrach handlowych – dodaje Agata Kuza.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...