Sakana niebawem z nowym konceptem

O nowym koncepcie Sakany pisaliśmy już w marcu w artykule Sakana szykuje nową franczyzę. Dziś wiadomo, że nie będzie to próba powrotu do koncepcji stworzenia sieci winobarów, o której spółka mówiła jeszcze w 2009 roku. Spekulacje idące w tę stronę pojawiły się po tym, jak Sakana kupiła spółkę STM, specjalizującą się w produkcji linii i maszyn rozlewniczych, służących do wyrobu, rozlewu i pakowania wszelkiego rodzaju napojów.
- W momencie uruchomienia punktów pilotażowych będziemy podawali szczegóły – informuje Joanna Pacuszka ze spółki Sakana.
W tej chwili w sieci Sakana działają cztery własne bary sushi (dwa w Warszawie, po jednym w Katowicach i i Poznaniu) oraz trzy franczyzowe (Warszawa, Kraków, Wrocław). W ostatnim czasie stan posiadania franczyzodawcy pozostaje jednak bez zmian. Jak informują przedstawiciele Sakany, centrala nie ma też konkretnych planów otwarć.
W drugim kwartale 2014 Sakana zanotowała stratę ze sprzedaży na poziomie 15 tys. przy przychodach w wysokości 2,7 mln zł. W raporcie kwartalnym zarząd tłumaczy, że gorsze wyniki (w analogicznym okresie rok temu zysk sięgnął blisko 70 tys. zł) wynikają z remontu generalnego trwającego w warszawskim Teatrze Roma, którego Sakana jest wyłącznym operatorem w zakresie gastronomii. Spółka ma też w na budynku teatru swój lokal, który z powodu remontu musiał zawiesić działalność.
- Jego wznowienie nastąpi po zakończeniu prac, czyli w lutym 2015 roku – tłumaczy Pacuszka.
Prawdopodobnie również wtedy poprawie ulegną wyniki spółki. Zagadką pozostaje wciąż nowy koncept biznesowy, którego szczegóły pozostają nieznane. Można gdybać, w jaki sposób jego wdrożenie wpłynie na wyniki spółki. Główny trzon działalności Sakana Sushi Barów oferuje kuchnię, na którą boom minął już kilka lat temu. Dziś surową rybę w japońskim stylu można kupić w supermarkecie bądź zrobić samodzielnie w domu. A że tak jest nawet kilka razy taniej, to i złote czasy dla restauracji sushi się skończyły. Nic zatem dziwnego, że spółka chce dywersyfikować działalność.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU





















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Do znalezienia biznesu, w który chciałoby się zainwestować, trzeba się dobrze przygotować. Choć wybór branży i konkretnego systemu franczyzowego jest subiektywny, to ocena części elementów umowy franczyzy podlega obiektywnym kryteriom.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzobiorczyni Agencji Wirtualnej z Gdańska w ciągu trzech lat zbudowała silną markę i zdobyła rzeszę lojalnych klientów. Jak tego dokonała?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali