Pierogi nie tylko na święta

Konkurencja wśród restauracji jest spora, jednak wyspecjalizowanych pierogarni z tak szerokim menu na rynku jest niewiele.
Maciej Podlaszewski, przedstawiciel Pierogarni Stary Młyn
Sobota
27.12.2014
Pierogarnia Stary Młyn szuka lokalizacji na starówkach. Dlatego duży ruch w lokalach napędzają turyści.
 

Pierogi to jedno z popularniejszych dań, nie tylko w Polsce. Rosjanie mają pielmieni, Włosi ravioli, a Gruzini chinkali. Przywiązanie Polaków do pierogów wykorzystała Pierogarnia Stary Młyn, której pierwszy lokal powstał w 2007 roku na toruńskiej Starówce, a od jakiegoś czasu rozwija koncept na licencji. Pod szyldem Pierogarni działają już cztery restauracje, w tym jedna franczyzowa. Na liście życzeń franczyzodawcy, gdzie mogłyby powstać punkty, znajdują się miasta powyżej 100 tys. mieszkańców, w tym Warszawa, Szczecin, Kraków, Łódź i Trójmiasto. W menu Pierogarni Stary Młyn, oprócz tradycyjnych gotowanych pierogów, znajdują się także pierogi z pieca, z ciasta francuskiego, żytniego, z farszem mięsnym i wegetariańskim oraz na słodko. Klienci mogą także skosztować placków ziemniaczanych, kluch oraz deserów i wypieków własnej produkcji.

- Idealna lokalizacja pod Pierogarnię to starówka. Oprócz dużych miast umożliwiamy otwarcie biznesu pod naszym szyldem w miejscowościach turystyczbych, takich jak Zakopane. Jednym z wymogów jest powierzchnia minimum 160 m2, a najlepiej 200-350 m2 z możliwością ustawienia ogródka letniego – mówi Maciej Podlaszewski, przedstawiciel franczyzodawcy.

Wynajęcie lokalu na starówce nie należy do najtańszych przedsięwzięć. Na przykład wynajem ok. 160 m2 lokalu na parterze przy na gdańskiej Starówce kosztuje ok. 10 tys. zł miesięcznie. Tutaj jednak łatwiej o klienta, także tego zagranicznego, który chciałby spróbować tradycyjnej polskiej kuchni. Inwestycja w biznes wynosi 2,5-3,5 tys. zł za m2, czyli nawet pół miliona złotych. Opłata wstępna zamyka się w kwocie 35-65 tys. zł, a opłata bieżąca wynosi 7 proc. sprzedaży netto. Zwrot z inwestycji następuje po 1,5-3 lat prowadzenia restauracji.

- Franczyzobiororca otrzymuje od nas wsparcie na każdym etapie współpracy. Oceniamy lokalizację pod kątem ryzyka oraz potencjalnych obrotów, negocjujemy czynsz, przygotowujemy projekt Pierogarni, rekrutujemy pracowników, a następnie ich szkolimy. Pomagamy także w uzyskaniu wszelkich zezwoleń i w znalezieniu dostawców wyposażenia i półproduktów. W początkowym okresie działalności wsparcia udziela doświadczonymi menedżer i nasz szef kuchni. Franczyzobiorca otrzymuje wyłączność terytorialną – wylicza korzyści wynikające ze współpracy Maciej Podlaszewski. (dw)


Daniel Wilk
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa