Franczyzobiorcy na diecie
Firma Na Zdrowie Catering Dietetyczny współpracę franczyzową w ramach usługi catering dietetyczny oferuje od 2011 roku. Polega ona na tworzeniu indywidualnej diety dla klientów, uwzględniającej cel, jaki chcą osiągnąć, stan zdrowia oraz preferencje smakowe. Na podstawie wywiadu z klientem kucharze przygotowują dzienny zestaw pięciu posiłków, które są dostarczane codziennie rano we wskazane miejsce. Już w 2011 roku współpracę z firmą nawiązało trzech franczyzobiorców – dwóch z Warszawy i jeden z Trójmiasta. Przedsiębiorcy nadal prowadzą biznes, ale kolejnych zainteresowanych licencją zabrakło.
Franczyzodawca zakładał, że do końca 2012 roku pozyska 10 partnerów, a docelowo będzie ich 30. Szyki popsuła jednak koniunktura na rynku.
- Spory wpływ na wszystkie branże w Polsce miał kryzys gospodarczy. Rozwój rynku gastronomicznego w tym czasie został znacznie spowolniony. Potencjalni franczyzobiorcy nadal bardzo ostrożnie podchodzą do nowych inwestycji, choć zainteresowanie produktami wartościowymi i zdrowymi zaczyna nabierać tempa – tłumaczy Aleksandra Rybak, odpowiedzialna za ofertę franczyzową w firmie Na Zdrowie.
Firma cateringowa nie składa jednak broni i liczy, że już w tym roku sieć urośnie o kolejne placówki. Szuka ich w miastach liczących minimum 100 tys. mieszkańców, m.in. w Poznaniu, Krakowie i Wrocławiu.
- Im większe miasto, tym większa szansa na sukces. Dotychczas otwarte lokale działają bez zakłóceń i przynoszą zyski. Prowadzimy już zaawansowane rozmowy z potencjalnymi franczyzobiorcami na południu Polski – zapewnia Aleksandra Rybak.
Przyszły franczyzobiorca powinien dysponować lokalem i powierzchni minimum 70 m2. W biznes trzeba zainwestować 30-50 tys. zł. Później właściciel licencji pobiera stałą opłatę miesięczną w wysokości 1 tys. zł oraz opłatę od dochodu netto.
- Wynosi ona 4 proc. i zależy od długości umowy franczyzowej. Na najniższy poziom można liczyć przy umowie na minimum 10 lat. Natomiast minimalny okres, na który można zawrzeć z nami umowę, wynosi 5 lat – tłumaczy Aleksandra Rybak.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jak to jest prowadzić Żabkę
/05.12.2025
Mariusz Mietelski po latach pracy w gastronomii zdecydował się wejść we współpracę z siecią Żabka. Jak ocenia z perspektywy czasu swoją decyzję?
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali