Klient świeżo złowiony
Przez ostatnią dekadę liczba sklepów spożywczych w Polsce spadła o 20 proc., a tych zrzeszonych w sieciach franczyzowych – wzrosła trzykrotnie. Konsolidacja pod szyldem silnych marek postępuje, bo dla wielu sklepikarzy przystąpienie do sieci to jedyna szansa na zachowanie konkurencyjności. Świadomi franczyzodawcy robią zaś wszystko, by oferować coraz lepsze warunki handlowe i tym samym przyciągnąć do siebie nowych franczyzobiorców. Ale walczyć muszą nie tylko o franczyzobiorców, lecz również o klientów. Jak to robią?
Ostatnim „krzykiem mody” w sklepach spożywczych jest stawianie na świeży asortyment. Pod koniec marca w galerii Brama Pomorza w Lipienicach koło Chojnic swoje drzwi dla klientów otworzył franczyzowy supermarket Carrefour. Sklep ma 1,7 tys. m2 powierzchni, a jednym z jego najważniejszych elementów jest „Targ Świeżości” - strefa, w której znajdą się świeże produkty regionalne od pomorskich dostawców i producentów. Klienci będą też mogli przebierać w tradycyjnych mięsach i wędlinach z Wędzarni Carrefour, a wszystko popić winem i przegryźć francuskimi serami własnej marki Reflets de France.
Słowem – zakupy mają być wygodne i nowoczesne, ale zarazem tradycyjne i swojskie, jak na pobliskim bazarku. Carrefour nie jest jednak ani pierwszy, ani jedyny. W sklepach zarządzanej przez Grupę Muszkieterów sieci Intermarche pracują masarze, którzy na miejscu rozbierają mięso, po czym wędzą i peklują je w oparciu o tradycyjne receptury. Coraz większy akcent na świeży asortyment kładą też osiedlowe sklepy convenience. W części należących do grupy Makro sklepach Odido znaleźć można wyciskarki do owoców, z pomocą których klient może przygotować dla siebie świeżo wyciskany sok. Pieczywo jest wypiekane na miejscu, a przy kasie stoi ekspres do kawy.
Wszystko wskazuje na to, że właśnie świeży asortyment i produkty regionalne staną się w sieciach spożywczych głównym narzędziem walki o klienta. Supermarkety i sklepy convenience upatrują w nich atutów, które dadzą im przewagę nad dyskontami. Rozbiór mięsa czy własne wędzarnie będą pewnie cennym wyróżnikiem, ale w zakresie oferty warzyw i owoców dyskonty nie zamierzają zostawać z tyłu. Lidl przecież już od dawna promuje swój „Ryneczek”, którego ambasadorami zostali znani kucharze Pascal i Okrasa. Tak czy inaczej, zwycięzcą wojny handlowej zawsze pozostanie klient.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
Już w czwartek zaczynają się jesienne Targi Franczyza! Przyjdź i wybierz biznes dla siebie! Franczyzodawcy czekają od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki.
Co zrobić, by dorobić się majątku, prowadząc własną firmę? Ciężka praca, odwaga, elastyczność, wyczucie rynku – może to truizmy, ale to też najlepsza droga do biznesowego sukcesu.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów