Carte d’Or Cafe na poligonie

Cukiernie Sowa i A. Blikle, kawiarnie Costa Coffee i Vincent, pijalnia czekolady Wedla, a do tego Grycan pod trzema postaciami: lodziarni, kawiarni i wyspy. W takim otoczeniu przyjdzie walczyć o klientów nowej kawiarnio-lodziarni w warszawskim centrum handlowym Arkadia. Otwarta w kwietniu placówka to lokal własny, który powiększa stan posiadania należącej do Unilever marki do 36 lokali.
Nowy Carte d'Or Cafe to dziewiąty punkt własny sieci. Franczyzodawca zdecydował się na samodzielne otwarcie przede wszystkim ze względu na wysokie koszty najmu. W topowych stołecznych galeriach, jak Arkadia czy Galeria Mokotów, za metr kwadratowy trzeba co miesiąc płacić nawet 120-140 euro. To cena zaporowa dla wielu potencjalnych franczyzobiorców. Tym bardziej, że obecność w niektórych prestiżowych lokalizacjach nie jest kwestią rentowności, lecz samego wizerunku marki. A skoro w Arkadii tak silnie reprezentowany był jeden z najważniejszych konkurentów – Grycan, to Carte d'Or Cafe nie mogło tam zabraknąć.
– Jeszcze w tym roku planujemy otwarcia co najmniej ośmiu punktów. Nie wykluczamy, że do końca 2015 roku będzie ich więcej – zapowiada Artur Czoska, dyrektor ds. franczyzy CD Cafe, masterfranczyzobiorcy marki w Polsce.
Nie zdradza jednak, w jakich galeriach powstaną kolejne cukiernio-lodziarnie, tłumacząc, że nie chce w ten sposób uprzedzać konkurencji. Część z nowych placówek uruchomiona zostanie przez obecnych franczyzobiorców, pozostałe powstaną dzięki inwestycjom nowych partnerów.
– Być może rozwój w szybszym tempie byłby możliwy, ale my stawiamy nie na ilość, lecz na odpowiedni dobór lokalizacji. Chcemy, by franczyzobiorcy działali w odpowiednio zbadanych miejscach, które gwarantują szanse na szybki zwrot włożonych w biznes środków – dodaje Czoska.
Carte d'Or Cafe można otworzyć w jednym z trzech formatów powierzchniowych: do 60 m2, do 100 m2 i powyżej 100 m2. W zależności od wybranego modelu koszt inwestycji waha się od 50 tys. zł do 350 tys. zł. Kwota powinna zwrócić się między 7 a 20 miesiącem prowadzenia biznesu.
Według szacunków Euromonitor International w 2014 roku Polacy zjedli ponad 137 mln litrów lodów (ok. 3,5 l na osobę), z czego na gastronomię przypadło niecałe 10 mln. W tym roku prognozy mówią o wzroście na poziomie 3 mln litrów.
ZOBACZ W KATALOGU











































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Ewelina Sawicka prowadzi dwie placówki partnerskie VeloBanku. W filmie opowiada, jak wygląda franczyza bankowa od środka i z jakiego wsparcia mogą korzystać partnerzy sieci.
– Nie ma lepszego miejsca na zaprezentowanie swojej oferty franczyzowej niż Targi Franczyza – mówi Tomasz Maj ze Speed Queen.
Zajęcia pozalekcyjne to nie tylko język angielski. Przyjdź na Targi Franczyza i zobacz, jak wiele jest pomysłów na biznes w branży edukacyjnej.
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali