Sphinx zapracowany latem

Sphinx regularnie otwiera nowe punkty. Ale niewykluczone, że w przyszłym roku skokowo powiększy swój stan posiadania. Prowadzi bowiem rozmowy na temat przejęcia pizzerii Da Grasso.
Wtorek
28.07.2015
Lokali typu casual dining przybywa. Sphinx otworzył lokale w Lublinie, Krakowie i Jastarni. Wiele zawdzięcza nowemu modelowi rozwoju.
 

Sphinx ma pracowity sezon urlopowy. Jeszcze w czerwcu koncept powiększył się o lokale w Jastarni i Krakowie. Ten pierwszy otwarty został w bezpośrednim sąsiedztwie molo i jest punktem sezonowym – będzie czynny każdego roku od maja do września. Lokal krakowski mieści się natomiast w samym sercu miasta, przy rynku Starego Miasta. O szczegółach aranżacyjnych nowych restauracji można w artykule Casual dining w trzech odsłonach na portalu Lokalnabiznes.pl.

Najnowsze otwarcie miało miejsce w lipcu w Lublinie. Jest to druga restauracja sieci w tym województwie.
- Wśród lublinian marka i kuchnia Sphinx zyskała już wielu zwolenników. Nasza najnowsza restauracja znajduje się w atrakcyjnej lokalizacji w centrum Lublina. Mieści się bowiem w otwartej w tym roku galerii handlowej usytuowanej tuż przy Wzgórzu Zamkowym - mówi Dorota Cacek, wiceprezes Sfinks Polska.

Lubelska restauracja, podobnie jak wiele innych punktów w tym roku, została uruchomiona w systemie operatorskim. W tym modelu to franczyzodawca ponosi koszty inwestycji w budowę i wyposażenie lokalu, a operator jest menedżerem, który prowadzi działalność na własny rachunek i jest wynagradzany w oparciu o wysokość wypracowanych obrotów. Klasyczna franczyza w sieci Sphinx wymaga wkładu finansowego na poziomie 300-450 tys. zł, toteż nic dziwnego, że lokali przybywa głównie w formule operatorskiej. Operatorzy rekrutują się głównie z szeregów dotychczasowych pracowników i kierowników w sieci Sphinx.

Sfinks Polska zarządza 110 restauracjami na terenie Polski, w tym siecią 95 restauracje Sphinx (segment casual dining), 10 restauracjami Chłopskie Jadło (segment premium) i 5 restauracjami Wook (segment casual dining). Sphinx jest największą w Polsce siecią typu casual dining i trzecią pod względem przychodów firmą gastronomiczną w Polsce. Właściciele sieci prowadzą obecnie rozmowy na temat przejęcia pizzerii, co jeszcze umocniłoby pozycję marki na rynku.


Grzegorz Morawski
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022