Tortilla na wynos
Wojciech Goduński, franczyzodawca Western Tortilla
Firma Wojtex ma w swoim portfolio m.in. takie marki, jak Biesiadowo, Western Chicken czy Coffeeloffee. Kolejny – Western Tortilla – inspiruje się panującą ostatnio modą na street food. W menu tych punktów jest tylko jeden produkt – tortilla z panierowanym kurczakiem. Może być jednak podawany na kilka różnych sposobów, w zależności od wybranych dodatków.
Trzy możliwości
Na razie funkcjonują trzy punkty mobilne Western Tortilla, czyli przyczepy gastronomiczne. W 2015 roku działały sezonowo.
– Jednak mogą też pracować przez cały rok, ponieważ istnieje możliwość założenia w nich ogrzewania – mówi Wojciech Goduński, właściciel Wojtexu.
Cena przygotowanej do pracy przyczepy zaczyna się od 38 tys. zł. Franczyzodawca proponuje też dwie inne opcje współpracy. Tortille można przygotowywać i sprzedawać w niewielkim (minimum 10 m2) lokalu wyłącznie z okienkiem podawczym. Tutaj kwota inwestycji zaczyna się już od 15 tys. zł. Trzeci format to lokal z miejscami siedzącymi, który można otworzyć już za 20 tys. zł.
– Ale to także ma być niewielki lokal, taki, w którym zmieszczą się 2-3 stoliki – podkreśla Wojciech Goduński. – Zależy nam, aby ten koncept był nastawiony głównie na sprzedaż jedzenia na wynos.
Nie ma opłat za przystąpienie do sieci. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 500 zł.
Nazwa konceptu jest podobna do innej marki Wojtexu – Western Chicken.
– Ale te dwa koncepty nie są dla siebie konkurencją – zapewnia właściciel firmy. – Western Chicken ma szersze menu i co za tym idzie wyższą kwotę inwestycji. W przypadku Western Tortilla, dzięki węższej ofercie, kwota inwestycji została znacznie obniżona.
Uruchomienie punktu sprzedającego tortillę w miejscowości turystycznej jest dobrym rozwiązaniem, ale raczej w sezonie letnim. Aby zapewnić sobie obroty przez cały rok należy wybrać miejsca o dużym natężeniu ruchu pieszych: okolice przystanków, dworców, centra handlowe, osiedla studenckie.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Fiskus walczy z tzw. fikcyjnym samozatrudnieniem, traktując umowy B2B jako unikanie opodatkowania.
Wszystkie przedsięwzięcia gospodarcze wiążą się z ryzykiem, a franczyza nie jest tu wyjątkiem. Na co zwrócić uwagę?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...